Формирането и развитието на когнитивните функции при децата зависи много

...
Формирането и развитието на когнитивните функции при децата зависи много
Коментари Харесай

Замърсеният въздух вреди на паметта при детето


Формирането и развиването на когнитивните функционалности при децата зависи доста мощно от изискванията на заобикалящата среда, в това число от екологичните фактори . При децата, живеещи в региони с нараснала замърсеност на въздуха, рискът от забавено развиване на когнитивните функционалности и изключително от проблеми с паметта, е доста нараснал.

В изискванията на извънредно нечист въздух

в съвсем всички огромни градове, този факт би трябвало да се има поради от всички родители на дребни деца и най-много от тези, които към този момент регистрират проблеми с паметта на своите наследници.

Връзката сред проблемите с паметта в детска възраст и замърсеността на въздуха е потвърдена от изследване, оповестено в журнала Environmental Pollution. Според екипа, провел изследването, отслабването на паметта при децата е директно следствие от постоянното им излагане на фини прахови частици във въздуха, в композиция с въглеродните излъчвания , отделяни от моторните транспортни средства.

Силното въздействие на тези фактори при децата се изяснява с 2 особености: по-малката белодробна съдържимост и по-учестеното им дишане по отношение на тези при възрастните хора. Тези фактори способстват за доста по-бърза и мощна изява на следствията от нездравословните частици във въздуха.

Данните от изследването са получени след следене положението на 1200 деца в Барселона, обединени от една специфичност – всекидневно ходели пешком на учебно заведение и били изложени на нездравословното въздействие на нечистия въздух за нескончаем интервал от време всеки ден. В продължение на 12 месеца са регистрирани положението на паметта, концентрацията и способността им да запаметяват информация . След сравняване на данните с тези, считани за естествени в съответната възрастова група, учените откриват към 5% по-нисък когнитивен потенциал при децата, постоянно излагани на нечист въздух за дълготрайно време.

Свързани публикации.. И „ обществените “ пушачи са застрашени от проблеми с паметта 2 Кръвен тест диагностицира проблеми с паметта 0 Мръсният въздух е изключително рисков за новородените 0

Според учените въпросът със замърсеността на въздуха към този момент би трябвало да бъде обсъждан и от позиция на следствията върху паметта и концентрацията при децата. В тази връзка те оферират опция на всеки родител да се погрижи за ограничение отрицателния резултат на екологичния фактор посредством постоянно стимулиране на когнитивните функционалности на децата.

За задачата може да се разчита на усъвършенстване на хранителния режим и включване в него на артикули, помагащи за възстановяване на паметта. Учените, провели посоченото изследване, предлагат още при първи признаци на проблеми с паметта да се увеличи потреблението на така наречен храни за мозъка като:

Бобовинки – високото количество витамин С и други мощни антиоксиданти доста усъвършенстват паметта в детска възраст.

Мляко – естествено съдържащият се в него антиоксидант глутатион усъвършенства мозъчната активност.

Ядки и семена – орехите и тиквените семки са измежду най-пълноценните източници на цинк и омега-3 мастни киселини, които подтикват интензивността на мозъка и оказват помощ за заздравяването на паметта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР