Форматът 16 +1, който събира 16-те източно европейски държави членки

...
Форматът 16 +1, който събира 16-те източно европейски държави членки
Коментари Харесай

След срещата 16+1: Коментар на Тома Биков в Още от деня

Форматът 16 +1, който събира 16-те източно европейски страни членки на Европейски Съюз и Китай, се организира от няколко години, не е случайно случил се и сигурно не е някакво идване на Дядо Коледа. Това съобщи в студиото на " Още от деня " депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му задължението на Китай е за комерсиално партньорство освен с България и с останалите 15 страни членки на формата, а и с целия Европейски Съюз. Биков счита, че фактът, че срещата се организира в София, значи че са направени стъпки, с цел да се опитаме да се възползваме от обстановката, в която Китай има интерес от положителни търговски връзки с Европейски Съюз.

Европейският съюз и Китай имат немалки търговски връзки и това, че България съумя да завоюва семейството на този формат, ще има изгода, безапелационен е Биков.

По думите Китай не е задължен да дава каквото и да е на България, само че има интерес от това да влага в избрани браншове, както и да открива все по-добри търговски връзки с държави-членки на Европейски Съюз.
Тома Биков: Мисля, че самият факт, че срещата се организира в София, значи че са направени стъпки с цел да се опитаме да се възползваме от обстановката, в която Китай има интерес от положителни търговски връзки с Европейски Съюз. Акцентирам върху Европейски Съюз, тъй като опцията да пазиме националния си интерес в сходни формати се дължи основно на това, че сме членове на Европейски Съюз. Да бъдем равнопоставени с страни като Китай и е една от най-големите стопански системи в света. Това се дължи на нашето участие в Европейски Съюз и НАТО и е още едно удостоверение за нашата единствена допустима геополитическа ориентировка в този миг.
На въпрос дали няма да се окаже, че Китай ни употребява, с цел да прокара свои ползи в Европа, Биков съобщи, че в тези връзки има главно ползи.
Тома Биков: Когато тези ползи се съчетаят, когато съвпаднат, тогава всички са удовлетворени. Ние се опитваме като страна да съвместим нашия интерес с този на Европейски Съюз и оттова с интереса на Китай. Така се прави бизнес. Бизнес не се прави със благосклонност. Иначе ние сме си доста симпатични с китайския народ, ние първи сме признали Китай въпреки всичко като страна. Но всички тези неща са изцяло безсмислени за говорене, в случай че не се сложи явен интерес. Китай от една страна, ние от друга. Мисля, че това беше една доста мощна крачка в посока на българския народен интерес и демонстрира, че настоящето ръководство не е индуктриниран, в която и да било икономическа посока или идеология. То желае да има положителни връзки с всички от позицията на страна член на Европейски Съюз
По отношение на възможните опасности от страна на Русия и Китай Биков съобщи, че би трябвало да се разделят двете неща - от едната страна е сигурността, от другата страна са комерсиалните връзки. " Разбира се, че без да сме подсигурили на 100 % нашата сигурност, ние не можем да бъдем равносилен сътрудник в едни търговски връзки. Сигурността си е сигурност, търговията си е търговия. Така действат всички съществени страни, които имат също своите отбранителни тактики ", съобщи Биков.

Депутатът разяснява и новото предопределение на Лиляна Павлова, която ще поеме центъра за партньорство с Китай.

Биков сподели, че по време на Европредседателството тя е посочила, че е човек, който се оправя с доста задания. Назначаването и е за да не си останем единствено с обещанията, а да се подхващат стъпки за една непрекъсната и ритмична работа в тази посока.

Вижте целия диалог с Тома Биков във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР