Ford Transit Courier е единственият лекотоварен автомобил, който получава най-високата

...
Ford Transit Courier е единственият лекотоварен автомобил, който получава най-високата
Коментари Харесай

Ford Transit Courier поставя нови критерии за безопасност на лекотоварните автомобили

Ford Transit Courier е единственият лекотоварен автомобил, който получава най-високата допустима платинена оценка на Euro NCAP през 2023 година


Според Euro NCAP злополуките, включващи лекотоварни транспортни средства нормално са по-тежки, като огромен % от произшествията се дължат на загуба на надзор при челни и задни конфликти. Ето за какво от основно значение са усъвършенстваните системи в помощ на лидера (ADAS), които оказват помощ за попречване или понижаване на последствията от такива произшествия.

Горди сме да ви споделим, че нашият напълно нов Transit Courier 1,2 реализира най-високия резултат в тестванията на Euro NCAP за сигурност на лекотоварни коли - феноменалните 93%!



Специализираната стратегия на Euro NCAP за оценка на сигурността на лекотоварните коли обръща особено внимание на съществуването на системи в помощ на лидера, а Transit Courier е единственият ван, който през 2023 година получи най-високата платинена оценка. Той също по този начин е първият, който печели това самопризнание според строгите нови проби за сигурност, въведени по-рано тази година.

Това необикновено достижение е доказателство за уменията на инженерните екипи, тяхната упорита работа и отдадеността им да дават безкомпримисно високо качество на клиентите.

Изцяло новият лекотоварен ван получи оптимален брой точки за технологиите за поддържане на лентата, които включват Асистент за следене на пътната лента 3 и Индикация за трафик в сляпата зона. 3 Перфектен резултат бе регистриран и при системите за поддържане на скоростта, включващи Интелигентен ограничител на скоростта. 3

При Transit Courier сигурността не е спомагателна екстра! Euro NCAP също по този начин оцени и високото равнище на общоприетоо съоръжение на системите в помощ на лидера (Аdvanced driver-assistance system (ADAS).

Платинената оценка се отнася за всички модификации от категория N1 на Transit Courier, в това число моделите с бензинов и дизелов мотор, които към този момент слизат от индустриалната линия в завода на Ford Otosan Craiova в Румъния, и електрическия E-Transit Courier 4,5, чието произвеждане стартира там през идната година.

Михиел ван Ратинген, генералния секретар на Euro NCAP, съобщи: " Euro NCAP мощно предизвиква производителите на лекотоварни коли да оборудват своите транспортни средства със същите технологии за попречване на конфликти, които към този момент са налични на пазара и се инсталират в леките коли. Ford Transit Courier реализира всичко това със общоприетоо съоръжение за сигурност и по тази причина става първият притежател на платинена премия на Euro NCAP според новите правила за 2023 година Поздравления за Ford за този резултат! "

Transit Courier не е единственият лекотоварен автомобил на Ford Pro с влиятелната премия на Euro NCAP. Моделите Transit 6 и Transit Custom7 получиха златен статут през 2021 година, както и електрическият E-Transit 8 през предходната година.

За нас във Ford Pro няма нищо по-важно от сигурността на нашите клиенти, техните чиновници и пасажерите, които се возят в колите ни. Изключително значимо е да се означи, че първото нещо, което дава нашия напълно нов Transit Courier, е първокласно равнище на сигурност.




1 Хомологирани CO2 излъчвания на Ford Transit Courier 150-167 г/км WLTP, хомологиран разход на гориво 6,6-7,3 л/100 км WLTP.

2 Декларираните по WLTP разход на гориво/енергия, излъчвания на CO2 и електрически пробег са избрани в сходство с техническите условия и спецификации на европейските регламенти (ЕО) 715/2007 и (ЕС) 2017/1151 с последните им промени. Прилаганите общоприети процедури за изпитване дават опция за съпоставяне сред разнообразни видове транспортни средства и разнообразни производители. Емисиите на CO2 и диапазоните на горивната успеваемост могат да варират според от разновидностите на автомобила, предлагани на обособените пазари.

3 Системите в помощ на лидера са спомагателни и не заместват вниманието, преценката и нуждата на лидера да управлява транспортното средство. Те не заместват безвредното шофиране. Вижте Ръководството на притежателя за детайлности и ограничавания.

4Официално хомологираният диапазон на шофиране на E-Transit Courier ще бъде оповестен по-близо до датата на продажба. В сходство със Световната процедура за изпитване на леки коли (WLTP). Публикуваният пробег (планирана целева стойност според WLTP) може да бъде реализиран с изцяло заредена батерия - според от съществуващата серия и конфигурацията на батерията.

5 Действителният пробег може да варира заради разнообразни фактори (напр. метеорологични условия, жанр на шофиране, маршрут, положение на автомобила, възраст и положение на литиево-йонната батерия).

6 Хомологирани CO2 излъчвания на Ford Transit 165-357 г/км WLTP и хомологирана горивна успеваемост 6,3-13,6 л/100 км WLTP.

7 Хомологирани CO2 излъчвания на Ford Transit Custom 152-318 г/км WLTP и хомологиран разход на гориво 5,8-12,1 л/100 км WLTP.

8 В сходство със Световната процедура за изпитване на леки коли (WLTP). С изцяло заредена батерия може да се реализира пробег до 317 км (планирана целева стойност според WLTP) - според от съществуващата серия и конфигурацията на батерията.

*Източник: www.ford.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР