Фондовият пазар и пазарът на облигации може да забавят темпото“

...
Фондовият пазар и пазарът на облигации може да забавят темпото“
Коментари Харесай

Главният икономист Goldman Sachs очаква лека пауза на фондовите пазари

Фондовият пазар и пазарът на облигации може да „ забавят темпото “ на напредък в кратковременен проект, откакто предходната седмица доближиха рекордни стойности. Това предвижда основният икономист на американската капиталова банка Goldman Sachs Ян Хациус, представен от Си Ен Би Си.

Американските фондови пазари започнаха новата година със мощен растеж макар опасенията към пандемията от ковид. От предишния март насам показателите S&P 500 и Dow Jones са напреднали с близо 80%, а Nasdaq се е повишил с над 80%.

„ На пазарите може да се следи лека „ пауза “ на фона на възобновения фокус върху политиката на Федералния запас за поддържане на ниските лихви в дълготраен проект и програмата на централната банка за количествено облекчение. “, разяснява Хуциас.

Миналата седмица доходността по 10-годишните американски мина границата от 1%, откакто демократите завоюваха балотажа в изборите за Сенат в Джорджия и си подсигуряваха надзор над горната камара на Конгреса. Вчера доходността доближи ниво от 1,187%, което е най-високото от март насам.

Същевременно с това последователното разхлабване на програмата на Фед за количествено облекчение значи, че в стопанската система ще бъдат инжектирани по-малко пари, а това може да навреди на фондовия пазар (подобен резултат бе следен през 2013 г.).

Въпреки предстоящото закъснение на темпото в кратковременен проект, Хуциас предвижда, че американските акции ще продължат да порастват в дълготраен проект.

„ Смятам, че средата е удобна за рисковите активи, акциите и заемите. “, разяснява той.

Главният икономист на Goldman Sachs също по този начин изясни, че инфлацията остава на по-ниски равнища от целевите и че централните банки и фискалната политика са фокусирани върху възобновяване на икономическата интензивност, което е „ позитив за пазарите “.

Миналата седмица капиталовата банка увеличи прогнозата си за икономическият напредък на Съединени американски щати през 2021 година от 5,6% на 6,4%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР