Фондовите пазари в САЩ се повишиха в сряда, поддържайки темпото

...
Фондовите пазари в САЩ се повишиха в сряда, поддържайки темпото
Коментари Харесай

Падащата доходност на облигациите в САЩ дава тласък на акциите

Фондовите пазари в Съединени американски щати се покачиха в сряда, поддържайки темпото на S&P 500, който е на път да записва най-хубавия си месец от юли 2022 година

Широкият борсов показател се е покачил с 8,7% през ноември и с 19% за 2023 година

Това е поврат от октомври, когато фондовият пазар приключи надолу за трети следващ месец.

Един от факторите за възобновяване е доходността на облигациите, която падна от върховете си преди няколко седмици, отбелязва The Wall Street Journal.

Доходността на референтните 10-годишни държавни бонове, която пада с увеличението на цените им, се откри в сряда на 4,415% - спад за пети следващ търговски ден и доста по-ниско равнище от прага от 5%, който надвиши в края на октомври за първи път от 16 години.

S&P 500 се повиши с 0,4% в сряда, Dow Jones Industrial Average добави 0,5%, или към 185 пункта, технологичният Nasdaq Composite също напредна с 0,5%, повишавайки облагите си за годината до 36%.

Движението нагоре беше широкообхватно, като 10 от 11-те бранша на S&P 500 приключиха на зелена територия, водени от бранша на информационните услуги, който напредна с 0,9%.

Акциите в бранш енергетика паднаха дружно с цените на петрола, откакто ОПЕК съобщи, че ще отсрочи срещата, на която картелът и неговите съдружници трябваше да решат добива на недопечен нефт през идната година. Суровият Брент, световният пример, падна с 0,6% до 81,96 $ за барел.

Индексът на по-малките обществено търгувани компании изпревари S&P 500 за деня. Russell 2000 набъбна с 0,7% в сряда, само че се е повишил единствено с 1,9% през 2023 година Дружествата с дребна капитализация имаха незабравим ден предходната седмица, когато вложителите приветстваха по-хладния от предстоящото отчет за инфлацията.

Инвеститорите наблюдаваха и последните подиуми от драмата с със стартъпа OpenAI, който върна съоснователя Сам Алтман на поста основен изпълнителен шеф след петдневен спор сред него и борда, който го уволни. Акциите на Microsoft, най-големият покровител на OpenAI, нарастнаха с 1,3%.

Акциите на Nvidia паднаха с 2,5% даже откакто производителят на чипове регистрира още едно тримесечие на рекордни доходи и даде мощна вероятност за идващото. Акциите на компанията въпреки всичко са нарастнали с 233% през 2023 година

В Европа Stoxx Europe 600 добави 0,3%, като множеството браншове регистрираха сдържан растеж. Акциите на фирмите, свързани с пътувания и отдих нарастнаха с 1,5%, до момента в който петролните и газови компании изтриха 1,7% от пазарната си стойност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР