Фондация Просвета“ се присъединява към благородната кауза Да се запознаем

...
Фондация Просвета“ се присъединява към благородната кауза Да се запознаем
Коментари Харесай

Безплатна фотокнига за различните деца

 Фондация " Просвета “ се причислява към благородната идея " Да се срещнем с " другите “ деца на България “. Заедно с Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) Фондацията поддържа плана, в чийто фокус са децата със специфични потребности, с цел да може да стигне до учебните заведения в цялата страна, а посредством тях и до българските деца.

" Радваме се да подкрепим тази толкоз смислена самодейност и неслучайно взехме решение да го обявим тъкмо през днешния ден, в Деня на детето, тъй като той най-силно символизира концепцията, че всички деца заслужават внимание, грижа, любов, поддръжка и схващане “ – споделиха от " Просвета “.

Обединението на ресурсните учители също уверено поддържа самодейността, тъй като разбирането и приемането на децата с разнообразни потребности е най-голямото предизвикателство, пред което ресурсните учители се изправят всеки ден.

Кратките описания към фотосите и разказаните персонални истории допират сърцата на читателя.

 

Например историята на Виктория, чието име значи " Победа “ и която също като другите деца желае да играе, да учи, да мечтае и да сбъдва фантазиите си. Или разказът от първо лице на 10-годишната Николета, която не може да върви поради мускулна дистрофия, само че доста желае да спортува и да намира нови другари. От страниците се срещаме и с Митко, който е единствено на пет години и за мама е най-смелото момче на света. Страда от извънредно рядко заболяване, само че обичаното му изречение е " Аз мога самичък “.

Останалите истории в книгата са също толкоз трогателни. А задачата на основателите на тази книга – Анна Йончева (автор на плана " Различните “ деца на България “) и Ваня Тодорова (Фондация " Можем дружно “), е да покажат на всички останали деца, че техните връстници със специфични потребности не са по-различни от тях. Те също обичат да играят, да се смеят, да рисуват, да вървят на учебно заведение, да имат другари...

Идеята на Анна и Ваня е да срещнат учениците още в най-ранна възраст с " другите “ деца, с цел да се научат да ги одобряват, почитат и схващат. Фондация " Просвета “ дружно с Националната асоциация на ресурсните учители ще спомага книгата да стигне до всички учебни заведения и възпитаници, както и до всички ресурсни центрове в страната. Апелът им е книгата да бъде показана на децата в часа на класа или в друга подобаваща образователна форма, с цел да бъдат те по-добре осведомени, съчувствени и приемащи другите. Авторите и подкрепящите организации се обръщат и към родителите с апел да отделят малко време и да срещнат децата си с героите, показани във фотокнигата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР