Фондация „Дом за Пловдивската опера изпраща днес писмо до мониторинговата

...
Фондация „Дом за Пловдивската опера изпраща днес писмо до мониторинговата
Коментари Харесай

"Дом за пловдивската опера" търси помощ от Европа

Фондация „ Дом за Пловдивската опера " изпраща през днешния ден писмо до мониторинговата комисия на Европейски Съюз за Европейската столица на културата Пловдив 2019. В него се осведоми за неналичието на постройка на операта в Пловдив, както и за нефункциониращата трета година Концертна зала.

От фондацията се обръщат към Комисията с молба за подпомагане по тези два проблема, по които от три години търсят подпомагане от локалната власт. Въпреки решение на Общинския съвет за даване на общинската постройка на някогашния Партиен дом за създаване на опера и провеждането на народен арахитектурен конкурс за проучване, към този момент една година с административна бездейност община Пловдив не спомага за нищо, с цел да вървим напред. Ние считаме, че е срамно в Европейската столица на културата през 2019г. операта да няма своя постройка и да не принадлежи към целите на един културен град. Една от задачите на Европейската столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането, поддръжката на учасктието на гражданското общество в европейските културни политки. Тази цел освен, че не е реализирана - тя е изцяло неглижирана от страна на община Пловдив.

От фондация „ Дом за Пловдивската опера " декларират, че имат потребност от моралната взаимност на Комисията с нашата културна идея. След като и министърът на културата Боил Банов, който е осведомен преди две години за потребността от ремонт на Концертна зала, само че не е взел отношение. Министерството на културата на Република България, за което българската Европейска столица на културата би трябвало да е безспорен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от Операта, която е на негово послушание. Потресени сме от това политическо равнодушие.

От фондацията акцентират, че Пловдивската опера, която съществува от 60 години, само че няма своя постройка, играе на сцена, до която има достъп 15 дни в месеца, оркестърът наема зала за подготовки, само че за работата си има оценка „ отличен " от Министрество на културата. Зрителите на оперните спектакли в Античния спектакъл са се нараснали с 300 %, а цената на билетите с 400 %. Концертна зала на Операта не е ремонтирана от 40 години и е затворена от 2017г.

Писмото приключва с покана за среща в Пловдив, с цел да се види при какви условия работи операта и по какъв начин наподобява Концертна зала. Надяваме се, че ЗАЕДНО с вас ще активизираме процесите и ще мотивираме общинските и държавни институции да си свършат работата.

Писмото е подписано от членовете на Съвета на учредителите на фондация „ Дом за Пловдивската опера " с ръководител инж. Любомир Фратев, доц.д-р инж. Никола Добрев, арх. Илко Нниколов, ик.Георги Стоев, доктор Мариана Чолакова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР