Фондация Българския адвокати за правата на човека призова президентът да

...
Фондация Българския адвокати за правата на човека призова президентът да
Коментари Харесай

Правозащитници призоваха президента да не назначава опасния Иван Гешев

Фондация " Българския юристи за правата на индивида " прикани президентът да не подписва указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор поради държанието му пред Висшия правосъден съвет (ВСС). Правозащитната организация дефинира като " неприлично " решението на Висш съдебен съвет да го избере за основен прокурор.

" От отговорите получихме доказателства за неприемливо и доста рисково предубедено отношение към едни български жители, неправителствени организации, медии като добри/невинни, а към други като лоши/виновни. С паника станахме очевидци на тъпчене на презумпцията за невиновност ", се споделя в позицията на организацията.

Адвокатите означават " със страдание ", че Иван Гешев не е убеждавал обществото в решимостта си да води битка за правда, а е решил да показва обществено авансово избрани " цели " за институцията, която се кани да оглави.

" С това показва както неуважение на плурализма и равенството пред закона като основи на демократичното общество и правораздаването, по този начин и на правата на жителите да показват свободно мнение, да получават информация от разнообразни източници и да се сдружават в отбрана на правата и ползите си, както и правото им на отбрана ", се споделя в позицията на фондацията.

В обръщението към президента правозащитниците допълват, че Иван Гешев е показал " неуважение и даже неприязън " към неправителствения бранш. Те припомнят, че сходно отношение " опонира на декларираното в концепцията на единствения претендент за основен прокурор желание за " необятен разговор с гражданското общество ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР