Фондация АЙВЪР организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С

...
Фондация АЙВЪР организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С
Коментари Харесай

Световен ден за борба с хепатита: тестват безплатно за хепатит C в цялата страна |

Фондация АЙВЪР провежда гратис и анонимно проучване за хепатит С на територията на цялата страна. Инициативата се реализира в съдействие с лаборатории РАМУС.

Тестовете се правят на всички 180 адреса на лабораторията в цялата страна (пълен лист с лабораториите, като се взема венозна кръв за проучване. Не е належащо авансово записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна.

За последните 12 месеца близо 3900 души са получили гратис проучване за хепатит С по програмата на фондация АЙВЪР, като 4.1 % или 158 души са се оказали позитивни за хепатит С. От фондацията ще продължат програмата до края на 2021 година

Това е една от най-мащабните скринингови начинания в България, защото към момента страната не дава благоприятни условия за безвъзмезден скрининг на пациентите, каквито са рекомендациите на Световната здравна организация за реализиране на елиминация на хепатит С до 2030 година

В България инфектираните с хепатит С са 87 000, като единствено 1% годишно се лекуват. СЗО предлага да се диагностицират най-малко по 5000 души на година и да се лекуват 4000 души, а все още страната ни е прекомерно надалеч от тези цели.

През 2020 г. са лекувани малко над 700 пациенти заради неналичието на систематичен скрининг. През април 2021 година беше призната Национална стратегия за надзор и предварителна защита над вирусните хепатити 2021 -2025 година, която планува всеобщ скрининг за хепатит B и С, обезпечен от страната, само че все още няма действителни дейности в тази посока.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което нормално води до инфектиране и съществени трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките затруднения на хроничният хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите признаци, пациентите към този момент са развили тежки затруднения, най-честото от които е чернодробната цироза. Препоръчително е хората да не отсрочват и да се тестват, тъй като това е най-сигурният метод в точния момент да се открие болестта.

„ Тази година апелът във връзка Световния ден за битка с вирусни хепатити, който означаваме на 28 юли, е „ Хепатитът не може да чака “. Нека пациентите да не чакат появяването на признаци, тъй като тогава към този момент може да е късно, а да се тестват още в този момент. Колкото по-рано се открие болестта, толкоз по-добри са възможностите черният дроб на пациента да не е повреден съществено. “ – показа Явор Конов, ръководител на фондация АЙВЪР.

Над пациентите с хепатит към момента тегне стигма и заболяването да се асоциира с използването на венозни опиати или полови контакти без защитни ограничения. Всъщност има доста други способи за заразяване с заболяването, които нямат нищо общо с рисковото държание: 

- преливане на кръв и кръвни артикули преди 1992 година (Вирусът на хепатита е открит едвам през 1989 година и дотогава кръвните артикули не са били изследвани за съществуването му);
- при оперативни интервенции в миналото;

- при зъболекарски операции преди откриването на вируса;

- при пациенти на хемодиализа, защото почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;

- при някои козметични операции. Съществува действителна заплаха от предаване на хепатит C в салон за хубост, в случай че не се съблюдават деликатно стандартите за сигурност. Въпреки че някои принадлежности, употребявани от маникюристите, козметиците или при слагане на пиърсинг би трябвало да бъдат за еднократна приложимост, това не постоянно се случва;

- при правене на татуировки с нестерилни принадлежности.

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се одобряват в границите на няколко седмици и са с доста висока успеваемост - 98 % изцеление от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от Националната здравноосигурителна каса и е гратис за всички здравноосигурени пациенти.

Фондация АЙВЪР е фокусирана върху информирането и овластяването на гей мъжете от всевъзможни възрасти по отношение на тяхното здраве. В цифровото пространство (Facebook, Instagram), фондацията предизвиква гей и би мъжете да се изследват за хепатит C, тъй като към този момент е потвърдено, че инфекцията може да се предава и посредством анален секс без защитни ограничения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР