Фондация Асоциация Анимус организира кръгла маса под надслов Активни срещу

...
Фондация Асоциация Анимус организира кръгла маса под надслов Активни срещу
Коментари Харесай

Нови мерки и промяна на Що е домашно насилие? - законопроектът е за съгласуване

Фондация " Асоциация Анимус " провежда кръгла маса под надпис " Активни против насилието над дами. Любовта не боли! Говори! Помогни! " . Тя е във връзка 25 ноември, Международния ден за битка против насилието над дами. На събитието разказваха истории дами, жертви на домашно принуждение.

Проектът " Активни против насилието над дами " е в партньорство с фондация " Общество и сигурност ", с финансовата поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на плана е да се просвети и засилва гражданското общество против насилието над дами. Той се реализира в четири области - Сливен, Силистра, София-град и Смолян.

По плана са подготвени 113 полицейски чиновници в четири области, 5 дами са станали посланички в идеята, подкрепени са 100 дами, лобира се за законодателни промени и откриване на обществени услуги в разнообразни градове в България.

Надежда Стойчева, шеф на Асоциация " Анимус ", заключи, че е импортиран законопроектът за принуждение на дами от домашно принуждение, модифициран неведнъж след 3 години. Отбелязано бе, че против него има сериозна опозиция.

Отчетът демонстрира: Заповедите за отбрана, постъпили в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи до 31 август 2022 година, са за потърпевши 273 мъже, 2070 дами, 682 деца, незабавна отбрана е желана от 1679 души, непрекъсната от 706, причинители са били 2120 мъже и 209 дами.

Извършено е 1 ликвидиране в този интервал, има 137 закани за закононарушение, 252 телесни повреди, 12 случая на редовно следене, формирани са 644 досъдебни производства.
 Откриха убита млада жена, намираща се в неопределеност от месец Обновена
Откриха убита млада жена, намираща се в неопределеност от месец

Арестувани са трима

По време на конференцията се изрече Сергей Станишев - член на Европейския парламент. " 20 български дами не могат да опишат историите си, защото са убити ", сподели той и изиска българските институции да вземат незабавни ограничения. " Злощастно е отношението на Конституционния съд, защото и конституционните съдии са подложени на политически напън ", добави Станишев. Той заяви, че се чака обща инструкция на Европейския парламент и болшинство, а Министерски съвет е внесъл законопроекта и е преведен за координиране сред институциите. Бюджетът за битка с домашно принуждение е 450 000 лева България няма даже Координационен орган за предварителна защита, означи още Сергей Станишев.

Диана Ковачева, омбудсман на България, уточни, че е схванала от медиите, че има импортиран законопроект. " Официалният законопроект на Министерство на правораздаването върви с негативно мнение на Министерство на финансите " , разгласи тя. Омбудсманът чака смяна в публичните настройки - " да се схване, че не е обикновено да си обичай, душевен унизен и да го приемаш за обикновено ".

От своя страна зам.-министърът на Министерството на правораздаването Юлия Ковачева, добави, че оправянето с домашното принуждение става единствено с нормативна уредба. Провежда се съгласувателна процедура на законопроекта и не е импортиран в Народното събрание, уточни тя. Ковачева посочи какво се планува в законопроекта: по-бързо произвеждане (до 24 ч. лекари, полиция да изпратят молба за бърза заповед за арест), спомагателна гаранция за отбрана на потърпевшите, понятието " домашно принуждение " се трансформира - " може да се извърши с деяние или безучастие за да се предотврати такова към безпомощни лица или деца ", предлага се въвеждане на нови ограничения - възбрана да реализира контакт, в това число по телефон, възбрана за носене на оръжие, стратегии за справяне с експанзията, помощ за деца, очевидци или жертва и други.

Мерките ще се постановат за период от 3 до 18 месеца, незабавната отбрана става механизъм против корист. Предвижда се да не се прекъсва контактът родител-дете. Създава се Национален съвет за предварителна защита и отбрана на домашното принуждение и Национален указател. Министерство на правораздаването моли Народното събрание да одобри законопроекта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР