Фондация Александър фон Хумболт“ подпомага българската наука от началото на

...
Фондация Александър фон Хумболт“ подпомага българската наука от началото на
Коментари Харесай

Фондация Александър фон Хумболт“ с принос за развитието на българо-германските научни отношения


Фондация " Александър декор Хумболт “ подкрепя българската просвета от началото на 60-те години, когато първият български академик идва в Западна Германия със стипендия на фондацията. Оттогава, макар Студената война и Желязната завеса, спиращи контактите сред двете елементи на разграничена Европа, близо 400 български откриватели и емблематични за българската научна общественост персони са подкрепени в научната си активност с Хумболтова стипендия. Мнозина са носители на влиятелната Хумболтова премия.

Тази седмица премия получи и фондацията " Александър декор Хумболт “ за изключителния принос за развиването на българо-германските научни връзки и поддръжка на българския теоретичен капацитет. Президентът Румен Радев връчи най-високото институционално отличие - почетния знак на Президента на Република България, на генералния секретар на фондацията доктор Ено Ауфдерхайде .

Подтисничеството на свободата в науката върви постоянно ръка за ръка с подтисничеството на особеното мнение. Това са думи на доктор Ено Ауфдерхайде. Макар и казани по различен мотив, те добре разказват историята на българо-германските връзки в научната сфера:

Самият факт, че благодарение на фондацията първият български академик идва в Западна Германия още през 1964 година, демонстрира, че науката може да хвърля мостове даже и в политически комплицирани времена. Това се случва въпреки всичко съвсем 10 години преди установяването на публични дипломатически връзки сред България и Германия. С рухването на Желязната завеса настъпиха съществени промени. Днес към този момент свободно разменяме познания. Освен това радостното е, че обменът се отнася освен до хората на науката - не малко хумболдианци, стипендианти на фондацията, през днешния ден работят в други сфери, показани са в това число и в политиката и стопанската система.

При междинен % 0,72 за Европейски Съюз, ние сме с 0,27. В Германия този % е 0,92, т.е. три пъти повече. Това означи в изявление за " Хоризонт " проф. Илза Пъжева , ръководител на Хумболтовия съюз в България и интернационално приет престиж в региона на молекулярното моделиране:

Всъщност поддръжката на науката в Германия спрямо българската не се мери единствено в % от Брутният вътрешен продукт, тя е мултидименсионална. Трябва да влагаме в просвета. Необходимо е по-ясно схващане за ролята на науката за развиването на нашето общество, за нашата страна. Без просвета няма напредък в нито едно отношение.
Цялото изявление с доктор Ено Ауфдерхайде и проф. Илза Пъжева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР