Фондът за рискови инвестиции Eleven стартира Eleven Alpha, програма за

...
Фондът за рискови инвестиции Eleven стартира Eleven Alpha, програма за
Коментари Харесай

Eleven Ventures търси компании, в които да инвестира по 300 хил. евро

Фондът за рискови вложения Eleven започва Eleven Alpha, стратегия за компании в ранна фаза на развиване. Сделката включва финансиране в размер на 300 хиляди евро против 10-процентов дял и самостоятелна бизнес стратегия за напредък. Търсят се компании от четирите бранша, в които фондът обичайно влага - финтех, опазване на здравето, бъдеще на храните и бъдеще на работата.
търси претенденти за новата си стратегия Eleven Alpha. Участващите стартъпи, които би трябвало да са в ранен стадий на развиване, ще получат закрепена инвестиция в размер на 300 хиляди евро против 10-процентов дял. Освен финансова поддръжка договорката ще включва създаването на самостоятелни проекти за напредък, срещи с ментори от партньорската мрежа на фонда и спомагателна помощ в търсенето на бъдещи рундове на финансиране.

" Съкращаваме един развой, който приблизително в Европа лишава 6 месеца, до към 2 ", изяснява Никола Янев, маркетинг управител в Eleven. " Основателите на стартъпите постоянно не се концентрират върху самия бизнес и клиентите, тъй като губят време в договаряния с фондове и евентуални вложители. Eleven Alpha е тримесечна стратегия, с бърз развой на кандидатстване, приемане на инвестиция в границите на до 2 месеца и грижа за екипа по отношение на характерните му потребности. "
Реклама
Сделката Eleven назовават още и Unicorn deal, тъй като е сходна на модела на инвестиция на фонда в. " Инвестирахме същата сума в Payhawk, която тогава беше стартъп в ранна фаза на развиване. Там бяхме първи институционален вложител, което търсим да се случи и при претендентите в програмата ", добавя Янев. Критериите за присъединяване Търсят се най-много стартъпи от секторите, в които Eleven обичайно влага, а точно финтех, опазване на здравето, бъдеще на храните и бъдеще на работата. Причината за фокуса в избрани вертикали, изяснява Ивайло Симов, ръководещ сътрудник в Eleven, е, че фирмите от една и съща промишленост се поддържат взаимно, а фондът от своя страна може да концентрира напъните си над създаване на партньорска мрежа и инфраструктура в сектора.

" Не сме определили прецизен брой компании, в които да влагаме ", споделя той, " само че евентуално ще са към пет - по една от всеки бранш и може би някоя от различен, нов за нас отрасъл. Търсим компании, които по-скоро към този момент да имат първообраз, или опит в работата с клиенти, да продават решението си ". Но, отбелязва, има място и за планове едвам на стадий " концепция ". Това обаче зависи от екипа. " Трудно е да се каже дали бихме харесали компания. Ако екипът зад плана е доста мощен, то може и да влагаме без компанията да има първообраз ", споделя Симов.

А какво в действителност значи да имаш " мощен " екип? Опит и ноу-хау. " Един екип, който прави усещане на вложителите, има предходен опит в бранша, познава екосистемата и има контакти в сектора ", споделя Янев. " Още по-добре е и създателите да са работили дружно и преди, да знаем, че ще се сработят. Но и да идват от разнородни браншове - да има човек, който схваща от бизнес частта, някой, който да е наясно с софтуерната част, да покриват главните потребности на бизнеса. " Инвестиционният пейзаж в Европа В момента Eleven влага третия си фонд, в размер на 60 млн. евро, който е с капиталов небосвод 5 години и ще изтече през 2025 година " До момента сме вложили към 40% от фонда, по тази причина чакаме да приключим преди крайния период ", споделя Симов. На фона на внимателни вложения в Европа и Съединени американски щати, от Eleven намират, че сега са в най-силния си интервал за трите фонда. " В рамките на 1-2 месеца затворихме 4 покупко-продажби, а до края на годината ни следва да обявим още две - с румънска и гръцка компания. В момента следим най-вече покупко-продажби, както и разновидности за такива, откогато съществуваме ", прибавя Янев.

" Подготвяме фирмите си за занимателен растеж или даже стесняване в границите на идната година, година и половина. Затова и вършим договорка в размер на 300 хиляди евро - желаеме фирмите да имат 12-18 месеца, в които да мислят единствено за развиването на бизнеса си, а не дали ще могат да платят заплатите на екипа си след 6 месеца ", споделя Симов. " Това ни разделя и от други акселераторски стратегии в района, които постоянно дават по 20 - 50 хиляди евро. Eleven Alpha е за по-опитни компании, търсещи по-голямо вложение, и предлага по-дългосрочна грижа за тях ".
Реклама
За Eleven Alpha се търсят компании от Югоизточна Европа, като интервалът за кандидатстване е от 19 октомври до 19 ноември на:
Свързани публикации България към този момент издава стартъп визи 18 октомври 2022, 15:11 Eleven Ventures влага 1 млн. евро в компанията за търговия с кафе Almacena 12 октомври 2022, 16:10 Българската стартъп екосистема губи инерция 29 юли 2022, 06:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР