Фондът Innovation Capital ще инвестира общо 280 хил. евро в

...
Коментари Харесай

Innovation Capital инвестира 280 хил. евро в седем стартъпа

Фондът Innovation Capital ще влага общо 280 хиляди евро в седем стартъпа, пресети след второто издание на програмата XLRadar, при която екипът прави обиколка на цялата страна в търсене на обещаващи компании. Общо над 100 компании са кандидатствали за акселераторската стратегия през тази пролет, 24 са я приключили, а от крайните 11 финалисти седем ще получат по 40 хиляди евро финансиране за концепциите си.

Целта на програмата XLRadar е да търси компании из цялата страна, само че в тази ситуация и седемте компании спечелили са от София, което е показателно за от дълго време забележимата наклонност стартъпите и софтуерни компании да се развиват съвсем напълно единствено в столицата.

" Извън София има обещаващи компании, само че екосистемите са по-слабо развити. Сред финалистите тази година имахме и компании от други градове в страната. Това, че спечелилите са напълно от София, не е издирван резултат, просто тези компании бяха най-обещаващи съгласно журито ", разяснява пред " Капитал " Ангел Ангелов, сътрудник в Innovation Capital. Финалът се състоя на плаж " Каваци " в Созопол, а журито беше формирано от професионални вложители и капиталови мениджъри от фондовете Innovation Capital, Neo Gravity, Impetus Capital, Sofia Angel Ventures, Vitosha Venture Partners, Eleven, Съд на Европейските общности Angels Club, Ayana Capital и Silverline.
Източник: Innovation Capital Кои са фирмите
Тематиката на акселераторската стратегия напролет беше ориентирана към постпандемични решения. Самите компании са от разнородни браншове. Healthyco е платформа, която разрешава на пациенти да намерят лекари в страната и чужбина, след което да запишат и заплатят час за онлайн здравна консултация. Насоката на компанията е към Източна Европа. Също в областта на опазването на здравето е и друга инвестиция - Pharma Works, която създава софтуерни решения за фармацевтични компании.

DoggoCollar работи по артикул за следене на виталните индикатори на кучетата, както и следене на тяхното местонахождение и направления. Closer 2 U работи по основаването на 3D принтиран анатомично верен накрайник на биберон за хранене на бебета.

Bum Bam е платформа за отдаване на дворове като места за споделено работно пространство. Unity Pass създава портал за сигурна продажба на електронни билети за разнообразни типове събития. Make My Cargo е ориентирана към бизнеса платформа за образуване на превоз на товари по вода и въздух.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР