Фолклорен фестивал, спортна надпревара и пресъздаване на обичая „Еньовден“ ще

...
Фолклорен фестивал, спортна надпревара и пресъздаване на обичая „Еньовден“ ще
Коментари Харесай

Три села в община „Родопи“ се готвят за празници през уикенда

Фолклорен фестивал, спортна конкуренция и пресъздаване на обичая „ Еньовден “ ще наситят културната стратегия на община „ Родопи “ през почивните дни.

Още довечера от 18:00 часа стотици фенове на българските национални танци се събират на Петровските празници в село Ягодово. Фестивалът е част от тържествата във връзка обичайния събор на селото – Петровден.

В съботния ден танцьори от над 12 танцови клуба ще се състезават във фолклорния конкурс „ Петровско надиграване “. Те ще се съберат на стадиона в селото на 25 юни от 10:00 часа, обличайки българска носия и показвайки фолклорното благосъстояние от всеки район на страната. Тридневната фолклорна фиеста в Ягодово ще приключи в неделя с АРТ Фест „ Тайните на бабината ракла “ и специфичното присъединяване на реализатори от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и един от най-популярните и обичани родни кулинари Иван Звездев. А оркестрите, които ще поканят всички на хорото, са „ Марица “ и „ Тракийско въодушевление “.

Празник за Купата на община „ Родопи “ ще събере деца и възрастни от всички обитаеми места в " Лесопарк ", село Първенец. Спортната конкуренция ще се организира тази събота под патронажа на кмета на общината Павел Михайлов и ръководителя на Общински съвет „ Родопи “ Георги Цанков. Игрите и заниманията ще стартират в 10:00 часа.

Половин час по-късно е началото на възстановката на обичая „ Еньовден “ във високопланинското село Лилково. В двора на читалището в селото поданици и посетители ще плетат Еньовски венец от китки, поели магическата мощ на „ мълчана вода “ и ще месят ритуална питка за празника. Възстановката на празника на билките, слънцето и росата е част от културния календар на НЧ „ Родопска искра “ в селото и стартира в 10:30 часа.

Своите пожелания за здраве и благоденствие към всички поданици на селата ще насочи кметът на Община „ Родопи “ Павел Михайлов.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР