Фокусът на палео диета е върху яденето на храни, които

...
Фокусът на палео диета е върху яденето на храни, които
Коментари Харесай

Палео диета – Ръководство за начинаещи плюс план за хранене

Фокусът на палео диета е върху яденето на храни, които може би са били налични в ерата на палеолита.

Тази диета е известна още като диета на каменната ера, диета на ловци-събирачи или диета на пещерния човек.

Привържениците на палео диетата отхвърлят актуалното хранене, което е цялостно с модифицирани храни.

Те считат, че връщането към метода на хранене като ловци и всичко което може да „ наберем “, може да докара до по-малко здравословни проблеми.

Въпреки че е невероятно да се знае тъкмо какво са яли нашите предшественици в разнообразни елементи на света, откривателите считат, че диетите им се състоят от цели храни.

Следвайки цялостна хранителна диета и водейки физически деен живот, ловците-събирачи евентуално са имали доста по-ниски равнища на болести, като затлъстяване, диабет и сърдечни болести.

Тази публикация изследва правилата на палео храненето и дава проект за хранене за 7-дневна палео диета. Прочетете, с цел да научите по какъв начин да се храним като нашите предшественици.

Палео диета – хранене

Преди актуалното селско стопанство да се развива преди към 10 000 години, хората нормално ядат храни, които могат да ловуват или събират, като риба, месо, плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Някои одобряват високо наличие на скотски храни, до момента в който други съблюдават диета с високо наличие на въглехидрати с доста плодове.

Но вие разглеждайте това като обща тенденция, а не като нещо одобрено. Можете да адаптирате всичко това към вашите лични персонални потребности и желания.

Като цяло, храните, които човек може да яде на палео диетата, включват:

  • зеленчуци
  • плодове
  • ядки
  • семена
  • чисто месо
  • риба
  • яйца
  • билки
  • подправки
  • масла, които идват от плодове или ядки, като зехтин, кокосово масло и бадемово масло
ОБОБЩЕНИЕ: Диетите на хората от палеолита варират според от наличността и местоположението. Основната идея на палео диетата е да се ядат цели храни и да се заобикалят модифицирани храни.

Храни които би трябвало да се заобикалят при съблюдаване на Палео диета

  • Захар и високофруктозен царевичен сироп: Безалкохолни питиета, плодови сокове, трапезна захар, бонбони, сладкиши, сладолед и други.
  • Зърнени храни:  Включва самун и тестени произведения, пшеница, лимец, ръж, ечемик и други
  • Бобови растения:  боб, леща и доста други.
  • Млечни артикули:  Избягвайте множеството млечни артикули, изключително нискомаслените (някои версии на палео включват млечни артикули с цялостно наличие на мазнини като масло и сирене).
  • Някои растителни масла:  соево масло, слънчогледово масло, памучно масло, царевично масло, масло от гроздови семена, шафран и други.
  • Транс-мазнини:  намира се в маргарин и разнообразни модифицирани храни. Обикновено се назовават ​​ “хидрогенирани “ или „ отчасти хидрогенирани “ масла.
  • Изкуствени подсладители:  Аспартам, сукралоза, цикламати, захарин, ацесулфам калий. Вместо това използвайте естествени подсладители.

Проста тенденция: Ако наподобява, че е направена във фабрика, не го яжте.

Хората, които съблюдават палео диетата, би трябвало да пият доста вода. Някои хора на тази диета също пият черно кафе или зелен чай.

Примерно меню за палео диета за една седмица

Създадохме 7-дневно палео диета меню с желанието да предоставим управление за хората, които желаят да опитат този метод на хранене.

понеделник

  •  : Пюре от авокадо, кале, банан и ябълки с бадемово мляко.
  • Обяд : Смесени листа от салата с тиквени семки и дресинг от зехтин.
  • Вечеря  : Печено пиле с заряд от лук, моркови и розмарин.

вторник

  • Закуска:  Бекон и яйца, с парче плод.
  • Обяд: Каквото е останало от предната вечеря.
  • Вечеря:  Сьомга, пържена в масло, със зеленчуци.

сряда

  • Закуска  : Нарязани банани с боровинки и бадеми.
  • Обяд : Смесени листа от салата със риба и дресинг от зехтин.
  • Вечеря : Говеждото месо се запържва с чушки, като се употребява кокосово масло за пържене.

четвъртък

  • Закуска:  Яйца и парче плодове.
  • Обяд: Каквото е останало от предната вечеря. Шепа ядки.
  • Вечеря:  Пържено свинско със зеленчуци.

петък

  • Закуска : кокосово мляко, смесени горски плодове и спаначено пюре.
  • Обяд : тиква, броколи и доматен омлет със салата.
  • Вечеря : Червени чушки, броколи, млечна царевица и пържена риба.

събота

  • Закуска:  Бекон и яйца с парче плод.
  • Обяд: Зеленчукова или пилешка чорба с куркума.
  • Вечеря: Печена риба със зеленчуци и авокадо.

неделя

  • Закуска  : Пролетен омлет от лук, домат и гъби.
  • Обяд : Каквото е останало от предходната вечер.
  • Вечеря : Бавно готвено телешко яхния със зеленчуци.

Обаче, в случай че желаете или би трябвало да отслабнете, е добре да намалите малко въглехидратите и да ограничите приема на храни с високо наличие на мазнини, като ядки.

Вижте още: Идеи за здравословна вечеря

Отслабване с палео диета

Може ли да ви помогне метода на хранене Палео, като диета за намаляване?

По-старо проучване от 2008г. установи, че 14 здрави доброволци реализират междинна загуба на тегло от 2,3 кг, следвайки палео диетата в продължение на 3 седмици.

През 2009г. съпоставят резултатите на палео върху 13 души с диабет вид 2. Това изследване откри, че яденето по  палео метода понижава телесното тегло и обиколката на талията.

A изследване през 2014, извършено със 70 дами в постменопауза с затлъстяването открито, че в резултат на палео диета оказа помощ участници отслабнете след 6 месеца.

Авторите на проучване от 2017г. отбелязват, че палео диетата спомага за понижаване на тежестта в кратковременен проект, само че стигат до заключението, че този резултат се дължи на ограничението на калориите или потреблението на по-малко калории.

Ползи за здравето

Инсулиновата устойчивост е рисков фактор за диабет. Подобряването на инсулиновата сензитивност на човек, понижава вероятността той да развие диабет и може да помогне на тези, които имат диабет.

Проучване от 2009г. на девет доброволци без затлъстяване, открива, че палео диетата усъвършенства чувствителността към инсулин.

Високото кръвно налягане е рисков фактор за сърдечни болести. Някои хора считат, че диетата на каменната ера може да помогне да се поддържа обикновено кръвно налягане и да се насърчи здравето на сърцето.

Проучване от 2008г. на 14 доброволци откри, че след палео диетата за 3 седмици усъвършенства систолното кръвно налягане ( Горната граница ). Също по този начин понижава тежестта и показателя на телесната маса.
Проучване от 2014г. поддържа тези ранни констатации. Изследователите съпоставят резултатите на тази диета на ловци и събирачи с тези на диета, която Холандският здравен съвет предлага на 34 участници с характерности на метаболитен синдром, положение, което усилва риска от сърдечно заболяване.

Резултатите демонстрират, че палео диетата намалява кръвното налягане и кръвния липиден профил, които могат да подобрят здравето на сърцето.

Палео диета при Хашимото

Палео диетата сигурно е отлично начало, само че не постоянно е задоволително за всеки случай на Хашимото.

> > Вижте уравновесена диета при Хашимото

Традиционната Палео диета е класическа елиминационна диета.

Както може би знаете, при тази диета се отстраняват всички зърнени храни, бобови растения, соя и модифицирани храни.

Фокусът е върху това да замените храните, които приемате, с храни като месо, дива уловена риба, органични зеленчуци и плодове, ядки, семена, яйца от кокошки, отглеждани на пасища, и (в взаимозависимост от това, кой изготвя диетата) млечни артикули.

За тези от вас, които са пробвали да преминат Палео диета, само че не са забелязали доста усъвършенстване, желая да знаете, че има спомагателни стъпки, които можете да предприемете, които ще ви дадат силата да си върнете здравето!

Модифицирана палео диета

През последните няколко години палео общността се разви много.

Сега има няколко разнообразни версии на палео диетата. Много от тях позволяват някои модерни храни, за които науката допуска, че са здравословни.

Те включват качествено масло и даже някои зърнени храни без глутен като ориз.

Сега доста хора считат палеото за образец, върху който да се основава диетата ви, а не безусловно непоколебим набор от правила, които би трябвало да спазвате.

Автоимунна палео диета

Автоимунна палео диета, автоимунен палео протокол или единствено автоимунен протокол (AIP) е проект на хранене, който има за цел да понижи възпалението, болката и други признаци, породени от автоимунни болести, като целиакия, лупус, възпалително заболяване на червата (IBD) и ревматоиден артрит.

Много хора, които са следвали AIP диетата, оповестяват за усъвършенствания в метода, по който се усещат, както и за понижаване на постоянно срещаните признаци на автоимунни болести, като отмалялост и болки в червата или ставите.

Смята се, че автоимунните болести се предизвикват от разнообразни фактори, в това число генетична предразположеност, зараза, стрес, инфектиране и приложимост на медикаменти.

Също по този начин, някои изследвания допускат, че при податливи човеци увреждането на чревната преграда може да докара до нараснала чревна пропускливост, известна още като „ спукани вътрешности “, което може да провокира развиването на някои автоимунни болести.

Диетата AIP се концентрира върху премахването на тези храни и замяната им с удобни за здравето храни, богати на хранителни субстанции, за които се счита, че оказват помощ за заздравяването на червата и в последна сметка понижават възпалението и признаците на автоимунни болести.


Имайте поради обаче, палео диетата не е безвредна за всички. Лекарите не са осведомени с резултатите и върху деца и бременни дами.

Хората с хронични положения, като инфектиране на червата, също би трябвало да приказват с доктор, преди да опитат този метод на хранене.

Гледай това видео
Ако една фотография коства хиляда думи, видеото коства милион.
Това малко видео изяснява всичко, което би трябвало да знаете за палео диетата.


Често задавани въпроси

Кои храни са разрешени при палео диета?
Храни, които в предишното е можело да бъдат набрани или посредством лов: месо, риба, яйца, семена, ядки, плодове и зеленчуци.
Какво не можете да ядете на палео диетата?
Храните, които би трябвало да се заобикалят при палео диетата, включват: пшеница, овес, ечемик, фасул, леща, грах, млечни артикули, трансмазнини, изкуствени подсладители, нискомаслени или диетични артикули.

Заключение

Палео диетата е моделирана съгласно метода на хранене, който ловците-събирачи евентуално са следвали.

Диета включва непрекъснато месо, риба, плодове, зеленчуци, ядки и семена – храни, които в предишното са можели да бъдат получени посредством лов и събиране. Идея е да избягвате модифицираните храни и вместо това да се концентрирайте върху здравословни, цели храни.

Палео диетата е подобаваща, само че не постоянно е задоволителна за всеки случай на Хашимото.

Има разнообразни версии на палео диетата. Някои от тях позволяват модерни храни, за които науката допуска, че са здравословни.

AIP диетата прилича палео диетата, само че може да се преглежда и като нейна по-строга версия.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР