Фокус в тазгодишната инициатива на столичната УМБАЛ Св. Екатерина“ по

...
Фокус в тазгодишната инициатива на столичната УМБАЛ Св. Екатерина“ по
Коментари Харесай

Доц. Чилингирова: За здраво детско сърце – повече игра навън и по-малко електронни устройства

Фокус в тазгодишната самодейност на столичната УМБАЛ " Св. Екатерина “ във връзка Световния ден на сърцето – 29 септември е детското здраве. За тази цел в лечебното заведение се проведоха безвъзмездни прегледи за деца при кардиолога доцент Незабравка Чилингирова.

В рамките на самодейността през кабинета на доцент Чилингирова и здравната сестра Румяна Младенова минаха 13 деца на възраст от 11 месеца до 15 години. След цялостната кардиологична оценка на всяко дете, включваща ехокардиографско проучване и електрокардиограма доцент Чилингирова откри, че всички са сърдечно здрави и единствено при 3 деца се постанова следене и спомагателни проучвания. Основният проблем, открит при прегледите е наднорменото тегло.

Част от аргументите за сърдечни болести в детска възраст могат да бъдат вродените сърдечни пороци, наследствената предразположеност, изкарана вирусна зараза или зараза на майката по време на бременността.

Редовните прегледи при детски кардиолог са извънредно значими за навременното разкриване на възможни сърдечни проблеми при децата. 

Ранната диагностика и навременна интервенция могат да предотвратят съществени затруднения в бъдеще. За да бъде крепко детското сърце доцент Чилингирова предлага повече игра на открито, по-ограничена приложимост на електронни устройства, вярно и уравновесено хранене. Профилактичен обзор при детски кардиолог е належащо да се направи преди 7-годишна възраст, с цел да се изключат вродени сърдечни малформации, които могат да се проявят на по-късен стадий. 

Специалистът посъветва да се направи консултация с детски кардиолог и след прекарана тежка вирусна зараза, с цел да няма увреждане на сърдечния мускул. Деца с наднормено тегло, главоболие и честа отмалялост също е добре да минат през скрининг при кардиолог, с цел да се ревизира дали нямат нараснало артериално налягане.

Някои от признаците, които подсказват, че детето би трябвало да посети кардиолог са честото боледуване от вирусни инфекции, по-бързата отмалялост при игра, спрямо останалите връстници, по-обилното изпотяване, ненаддаването на килограми, по-силното неспокойствие и тревога.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР