Foeniculum vulgare е латинското име на една много добре позната

...
Foeniculum vulgare е латинското име на една много добре позната
Коментари Харесай

Кога се пие чай от копър?

Foeniculum vulgare е латинското име на една доста добре позната у нас фалшификация - копър. Тя се употребява както за придаване на характерен мирис и усет на разнообразни ястия, по този начин и като добавка при консервиране на хранителни артикули и меса.

Освен тези кулинарни достолепия копърът има и лечебни свойства, които му отреждат място измежду потребните билки у нас. Всички елементи на Foeniculum vulgare влизат в приложимост във фармакологията, само че въпреки всичко потребните биологично дейни субстанции са най-много в семето на копъра.

Само в 100 г семена копър може да се намерят към 30 % от нужните ни за деня витамини от група В - В1, В2, В3, В6. Дозите на витамин С също не са за подценяване. Микроелементите също са добре показани в копъра, като в 100 г от него ще намерим безусловно цялото належащо количество на едни от най-важните микроелементи. Калият, желязото, манганът, магнезият, фосфорът, цинкът и калцият, нужни ни за един ден, се съдържат в 100 г копър на семена.

Освен това в него има и потребни субстанции, като някои гликозиди, които елементарно минават при нагряване в чашата чай от копър.

Благодарение на богатия си химичен състав копърът е потребен има благотворно влияние върху редица биохимични процеси в организма. Той работи добре при дисменореята (болезнената менструация), възстановява перисталтиката на червата и прочиства коремните органи от газове. Има антиспазмолитично деяние и въздейства добре при колики на бебетата и болки в корема при възрастни.

 Чай от копър при болки в стомаха

Най-често от всички елементи на растението с лечебна цел се употребяват семената от копър. При респираторни болести се пие чай от копър. Той затопля и подкрепя отхрачването. Има и дарба да контролира кръвната захар, поради което се предлага на диабетици. Могат да го употребяват с триумф кърмещите дами, тъй като усилва лактацията.

С чай от копър се подтиква апетитът, форсират се метаболитните процеси и се успокоява стресът.

Като цяло чаят от семената на копъра няма противопоказания за приложимост. Може да се дава и на кърмачета под формата на капки, за облекчение на коликите. Само бременните и дамите с хормонални проблеми не са измежду подобаващите групи, които могат да пият чай от копър, тъй като в него има съставки, имитиращи действието на естрогените, и могат да го засилят.

А с цел да вкарате в менюто си повече копър, изпробвайте някоя вкусна салата Снежанка и вижте още от изгодите на семената от копър.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР