focus-news.nethttp://focus-news.netРумъния ще харчи 2,5 милиарда евро за модернизиране на военната

...
focus-news.nethttp://focus-news.netРумъния ще харчи 2,5 милиарда евро за модернизиране на военната
Коментари Харесай

The Times: Румъния укрепва отбраната си срещу Русия

focus-news.net

http://focus-news.netРумъния ще харчи 2,5 милиарда евро за модернизиране на военната база в Черно море като част от противодействието на възходящото наличие на Русия в района, написа английският вестник  The Times .
Авиобазата Михаил Когълничану, ситуирана на към 200 километра източно от Букурещ, ще бъде приведена в сходство със стандартите на НАТО, както е видно от документи, оповестени от локалните новинарски уеб сайтове. Там ще могат да се настанят до 10 хиляди бойци и самолети F-35 на НАТО.
Това ще бъде „ мини-град “ за военните с детски градини, спортни клубове и болница.
Базата към този момент се трансформира в център на засилена интензивност на НАТО в Черно Море, което пък се трансформира в основна зона на напрежение сред Русия и Запада. След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година, Кремъл стартира да усилва морското си наличие в Черно Море, като употребява дълбоководната база в Севастопол с цел да извършва военноморски задачи в Сирия. Русия също по този начин попречва и корабоплаването в района и предходната година залови три украински кораба в региона на Керченския пролив.
Румъния и България, ситуирани на брега на Черно море, които в предишното бяха съдружници на Съветския съюз, след разпадането му се причислиха към НАТО и Европейски Съюз. В отговор на дейностите на Русия, те желаеха от алианса да ускори наличието си в района.
През февруари в авиобазата на Румъния дойдоха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадра „ Тайфун “ на английските военновъздушни сили. От април предходната година тези самолети неведнъж са прехващали съветски самолети. Румъния води годишните черноморски учения на НАТО.
Грузия, ситуирана на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на алианса, само че взе участие във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи по време на посещаване в Тбилиси през март, че алиансът " приготвя " Грузия за присъединение.
Украйна също взе участие в ученията на НАТО в този район и развива своето взаимоотношение със съюза от 2014 година

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР