Фобос е една от най-интересните луни в цялата Слънчева система.

...
Фобос е една от най-интересните луни в цялата Слънчева система.
Коментари Харесай

Спътникът на Марс Фобос е обречен!

Фобос е една от най-интересните луни в цялата Слънчева система. От една страна ползата на учените е прикрепен от присъщи успоредни бразди, които пресичат повърхността на луната. Първоначално откривателите допускаха, че браздите са били основани след конфликт в далечното минало. Но според нов модел, към този момент има друго съмнение за тях – евентуално браздите са ранен симптом за структурно увреждане, което ще унищожи Фобос.

“Ние мислим, че Фобос към този момент е почнал да се поврежда и че първият симптом за това увреждане е приемането на тези бразди ”, счита Тери Хърфорд от центъра на НАСА Годард.

От друга страна Фобос се намира извънредно покрай Марс. Няма друга луна в Слънчевата система, която да се намира толкоз близо до своята планета! Разстоянието сред Фобос и Марс възлиза едвам на 6 000 километра. Гравитацията на Марс последователно придърпва Фобос към планетата. Учените са на мнение, че разрушаването на Фобос е неизбежно и ще се случи много скоро – след към сред 30 и 50 милиона години.

Това ще стане в миг, когато орбитата на Фобос доближи своето намаляване до равнище, което се назовава “граница на Рош ” – това е точката, когато приливните сили от двете страни на луната са толкоз разнообразни, че ще причинят съсипия.

На всичкото от горната страна има още неприятни вести – вътрешният градеж на Фобос прилича огромна купчина камъни, които едвам са прикрепени едни към други, обградени от пласт реголит, сходен на пудра. Този пласт е с дебелина към 100 метра. Изследователите са на мнение, че пластът е задоволително разтеглив и може да натрупва напрежение, само че е и задоволително нежен, с цел да може в един миг да настъпи раздробяване.

Относно браздите, първичната и най-разпространената догадка е, че те са се получили от удара, който е образувал кратера Стикни. Но с течение на времето откривателите открили, че браздите не излизат напряко от кратера, а от фокална точка наоколо. По-късно е била дефинирана нова догадка – че браздите са се образували от материал, изхвърлен от Марс, който е попаднал върху Фобос.

Сега обаче е препоръчана третата догадка – браздите са просто резултатите от действието на разрушителните приливни сили.

Фобос може да е жертван, само че 30 милиона години са много надалеч в бъдещето от позиция на човешкия живот. Ще разполагаме с много време, с цел да изучим процесите, които протичат на Фобос. А кой знае – може даже да измислим метод да го спасим?

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР