Флорин Панделе минава за олигарх в сферата на автосервизите в

...
Флорин Панделе минава за олигарх в сферата на автосервизите в
Коментари Харесай

Родата на собственика на скъпите румънски сервизи: кметове, депутати и дори министърка


Флорин Панделе минава за олигарх в областта на автосервизите в Румъния, а през 2017 негово лоби даже прокара закон в Народното събрание, с който може да начислява каквито си желае цени за вреди на застрахователите без те да имат право да апелират

Дългогодишна война – по този начин румънската преса дефинира неспирните проблеми на българския осигурител „ Евроинс “ с три румънски сервиза, ръководени от един и също човек – Флорин Панделе.

Преди години  подробно наблюдава въздигането на империята на недосегаемия Панделе. „ Поправките в закона за застраховките „ Гражданска отговорност “ бяха прокарани със силно  лоби в румънския парламент благодарение на родственици “, написа медията.

След като законът влиза в действие, автосервизите към този момент нямат ограничавания да афишират каквато решат стройност на ремонта, който се покрива от „ Гражданска отговорност “. Разминаването в сумите е фрапиращо, като съгласно изказвания на застрахователния отрасъл се стига до извънземни цени – да вземем за пример 3000 евро за коригиране на драскотина.

По новия закон самите застрахователи нямат право да оспорват оценката на автосервиза. Разбира се, от малката врата в закона не се възползват всички. Привилегията си остава непокътната за империята на Панделе – или, както ги назовават в румънските медии,  тризнаците „ Autocar Grup 1 Service “ – „ Standocolor “ – „ Autocar&Trucks “.

Въоръжен с новия закон и лоби нависоко в застрахователния контрол, Панделе повежда война против застрахователите, които възразяват против  цените му, а ASF им постанова санкции и упорства да му платят. Методът става патент на Флорин Панделе, а първият потърпевш през 2020 е българският осигурител „ Евроинс “, чийто мениджмънт е освободен и сменен със „ специфична администрация “ от надзора. Тя остава в румънската централа на „ Евроинс “ за месец, заплаща 10 млн. леи /над 2 млн. евро/ за искания на Панделе и напуща.

Кои обаче са роднините, които обезпечават подобен комфорт на Флорин Панделе, лоби в Народното събрание и подкрепи на високо в румънския осигурителен регулатор?

Интересна детайлност за Панделе е, че империята му от сервизи е основана във Волунтари – градче в покрайнините на Букурещ. Олигархът в областта на ремонтите на коли има доста мощно въздействие в града, където кмет следващ шести мандат е  личният му братовчед и съвсем адаш – Флорентин Панделе . Жената на Флорентин е още по-високо в партийната подчиненост на Социалдемократическата партия PSD – всекидневен правоприемник на неразрешената със закон и разпусната някогашна Комунистическа партия. Снахата Габриела Фирея е звезда в Румъния – някогашна журналистка, след това народен представител, един мандат кмет на столицата Букурещ и сега министър на фамилията, младежта и равните благоприятни условия в съдружното държавно управление на страната.

Братовчедът Флорентин Панделе

Флорентин Панделе е закрепостен кмет на Волунтари, което минава за нещо като предградие на столицата Букурещ. Именно там е седалището на фамилната империя, която не се състои единствено от автокъщите със специфични подкрепи на братовчеда Флорин, само че и от строителния бизнес на кметския наследник Богдан Панделе.

Кметът е човек със противоречива известност, който даже беше краткотрайно отхвърлен от партията си поради неприятни връзки с членове и управление. През годините името му неведнъж беше замесвано в разнообразни кавги. Най-шумният от тях избухна през 2016 година, когато градоначалникът беше упрекнат от локален предприемач, че го е нападнал и удрял.

В медиите изтече запис от охранителна камера, на който се виждат кметът Флорентин Панделе и предприемачът Богдан Динулеску, които се карат, а Панделе бута и удря на няколко пъти Динулеску.



Според формалната позиция на жертвата, изразена тогава пред румънски малките екрани, кметът на Волунтари го нападнал първо вербално, а по-късно и физически, тъй като стачкува против дамата на Панделе Габриела Фирея – тогава кмет на Букурещ. В последна сметка абсурдът се разминава без проблеми със закона за Флорентин Панделе.

Малко преди този момент избухна и различен огромен скандал с кмета – този път към отнемането на докторската му купа поради плагиатство. Оказа се, че докторската му теза на тематика „ Румъния и новите провокации, генерирани от европейската интеграция “, с която става лекар по военни науки осем години по-рано, не е писана от него и минимум 1/3 е изкопирана. Скандалът избухва в разгара на предизборната акция през 2016. В последна сметка той губи докторантурата, само че печели изборите, както и идващите през 2020.

После Флорентин Панделе води каузи против медията, разгласила първа следствието за плагиатството му и твърди, че съзнателно са желали да провалят неговата акцията. Иска им 350 000 евро отплата за моралните вреди. След 5-годишна правосъдна сага, през 2021 година Панделе загуби делото.

„ Братовчедката “ Габриела Фирея

Бившата кметица на Букурещ и сегашна министърка е измежду звездите на румънския политически живот. Преди брака си в семейство Панделе, тя се кълне, че няма интерес към политиката. Малко след сватбата си през 2010 обаче стартира да пораства бързо в политическата стълбица и съгласно медийни спекулации Фирея даже мечтае за президентското кресло.

Омъжва се за Флорентин Панделе през 2011. Член е на социалдемократите от 2012, когато става и народен представител. Бързо пораства в йерархията и година по-късно Фирея към този момент е ръководител на структурата в окръг Илфов и зам.-председател на PSD. През 2014 става и формален партиен представител. През 2016 година, при едвам 33% изборна интензивност, Фирея съумява да стане първата жена кмет на румънската столица. През 2020 обаче се провали на изборите и не съумя да се класира за втори мандат.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР