Физици са изяснили, че черните дупки в пет измерения могат

...
Физици са изяснили, че черните дупки в пет измерения могат
Коментари Харесай

Петизмерна черна дупка отнася основите на битието (ВИДЕО)

Физици са изяснили, че черните дупки в пет измерения могат да се трансформират в необикновени „ гевреци “, чийто разпад би разрешил да се надникне зад хоризонта на събитията и да се види вътрешната част на черната дупка, което се счита за невероятно от позиция на теорията на относителността.

Учените са построили първия модел на екзотична черна дупка „ геврек “, който, става известно, ще нарушава постулатите на теорията на относителността на Айнщайн в пет и повече пространства и ще бъде видна за наблюдения извън, се споделя в публикация, оповестена в сп. Physical Review Letters.

„ Ако по този начин наречените голи сингулярности съществуват, то тогава общата доктрина на относителността просто ще престане да работи. И в случай че тя към този момент не работи, то рухва цялата издигната физика – ние повече няма да можем да предскажем нищо, което се случва във Вселената.

В подобен случай към този момент няма да можем да възприемаме ОТО като единствена доктрина, описваща държанието на битието “, споделя Саран Тунясувунакул (Saran Tunyasuvunakool) от Кеймбриджкия университет (Великобритания).

Тунясувунакул и сътрудниците му настояват, че сходни „ голи сингулярности “ биха могли да съществуват във Вселената, в случай че тя имаше пет или повече измерения, като пресметнали държанието на извънредно необикновена черна дупка благодарение на суперкомпютъра COSMOS в Кеймбридж.

Както изясняват учените, теорията на относителността предсказва, че във Вселената може да съществуват по този начин наречените сингулярности – точки, притежаващи безпределно висока компактност и случайна маса. Частен случай на сингулярност се явяват добре известните ни черни дупки.

Такива обекти, в сходство с правилото за „ галактическа цензура “ на Пенроуз–Хокинг, е невероятно да се видят, защото те ще бъдат отделени от цялата останала Вселена от небосвод на събитията – сингулярността се намира във мислена сфера, от която даже светлината не може да се измъкне заради свръхсилното привличане на черната дупка.

Изпълнението на този принцип е извънредно значимо за физиците, защото откритието на „ голата сингулярност “, въпреки и теоретично, ще значи, че цялата модерна физическа просвета се явява неверна.

В началото на XXI век, съгласно създателите на публикацията, физиците са разкрили, че хоризонтът на събитията при сингулярността може да бъде освен кълбовиден, само че и сходен на самобитен „ геврек “, в случай че изходният материал, от който се е родила черната дупка, се върти задоволително бързо и в случай че Вселената включва не четири, а пет и повече измерения. Такава черна дупка е извънредно нестабилна и структурата на нейния небосвод на събитията непрекъснато ще се мени.

Тунясувунакул и сътрудниците му решили да ревизират дали ще работят теорията на относителността и „ галактическата цензура “ за такива обекти, като основали компютърен модел на сходна черна дупка в петизмерно пространство.

Както посочили изчисленията, вероятни са два сюжета на държанието на такава сингулярност – „ добър “ и „ неприятен “. Първият подразбира превръщането на „ геврека “ в нормална сферична черна дупка, а вторият – раждането на „ гола сингулярност “.

Събитията се развиват по първия сюжет, ако „ геврекът “ на хоризонта на събитията при този обект се явява изначално задоволително пълен. В подобен случай след образуването на черната дупка по пръстена ще се популяризират самобитни „ талази “, той ще стартира да се свива от разнообразни направления и в последна сметка ще колапсира в сфера.

Но в случай че този пръстен изначално е тъничък, то такива деформации ще доведат до появяването на самобитни издатини в някои негови елементи и изтъняване на „ геврека “ в други негови сектори. В последна сметка пръстенът ще се раздра на „ капки “ и ще възникне гола сингулярност, която кардинално ще може да се следи.

По подобен метод може да се приказва, че правилото на „ галактическата цензура “ и общата доктрина на относителността могат хипотетично да се нарушават в петизмерно пространство. Ние, както през днешния ден считат физиците и както е считал самият Айнщайн, живеем в четириизмерно пространство, по тази причина нищо не заплашва общата доктрина на относителността, защото астрономите надали ще открият сходни черни дупки.

  • Четириизмерна звезда родила нашата Вселена

И въпреки всичко, както акцентират физиците, такава възможност въпреки всичко има – теорията на струните предсказва, че ние в действителност живеем не в четириизмерно, а в 11-измерно пространство, от които 7 са „ сгънати “ и невидими за нас.

Проверката на тези измерения, както се надяват откривателите, може да стане на актуализирания Голям адронен колайдер, на който в края на предходната година учените фиксираха първите вероятни следи от „ нова физика “, които не се вписват в общоприетата картина на Вселената.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР