Физици от Института за физико-химични изследвания на Япония съобщиха, че

...
Физици от Института за физико-химични изследвания на Япония съобщиха, че
Коментари Харесай

Могат ли четири неутрона да танцуват танго?

Физици от Института за физико-химични проучвания на Япония оповестиха, че са разкрили претендент за тетранеутрон – резонансна парченце, състояща се от четири неутрона.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Physical Review Letters, оповестява Physics.

Енергията на откритата парченце е равна на 0,83 мегаелектронволта. Резонансът (краткоживееща нестабилна адронна частица) е открит в хода на опити с високоенергийния изотоп хелий-8. Един от продуктите на неговия разпад бил тетранеутрон.

Учените не са следили частицата директно, защото нейната сила е извънредно дребна. И въпреки всичко благодарение на законите за предпазване физиците са съумели да покажат раждането на тетранеутрона в опитите. Изследователите са записали четири събития, свързани с новите резонансни положения.

Alan Stonebraker / APS

Статистическата значителност в извършения опит е 4,9 общоприетоо отклоняване. Във физиката на обикновените частици се фиксира изобретение, в случай че неговата статистическа значителност е не по-малко от 5 общоприети отклонения ( в този случай вероятността от неточност е равна на 0,00005 процента).

Проведените от учените проучвания са най-убедителното удостоверение за съществуването на новия резонанс. По-рано физиците на Големия народен ускорител на тежки йони в Кан са забелязали тетранеутрон, само че опитите на учените съдържали неточен разбор на данните и не били възпроизведени.

Тетранеутронът е хипотетична нестабилна парченце, състояща се от четири неутрона. Според актуалната нуклеарна физика вероятността за съществуването на такава парченце е оскъдна.

Lenta.ru

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР