Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на

...
Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на
Коментари Харесай

10 от на най-странните факти във физиката

Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на Шрьодингер, която може хем да е мъртва, хем да е жива? Или пък че времето се трансформира според от това какъв брой бързо се движите? Съществуват обаче още по-необикновени неща. Предлагаме ви 10 от най-странните обстоятелства във физиката.

Ако Слънцето бе направено от банани, то щеше да бъде също толкоз горещо.

Температурите на огромната жълта топка, топлеща Земята всеки ден, са толкоз високи заради една елементарна причина. Огромната тежест на това галактическо тяло - от порядъка на милиарди тонове – основава извънредно мощна гравитация, подлагаща ядрото на извънредно мощно налягане. Да вземем за образец една най-обикновена помпа за колело. Когато започнете да напомпвате гумите си, тя се затопля точно поради налягането, което се основава. По безусловно същия метод, в случай че сменяем водорода в Слънцето с милиарди тонове банани, те ще основат същото налягане и надлежно - сходни високи температури. С тази разлика обаче, че вместо да гори милиарди години като естественото, банановото слънце ще се охлади доста бързо.

Черните дупки не са черни.

Без подозрение - те са тъмни, само че никога черни. Дори излъчват светлина в целия набор, в това число забележимия. Тази тяхна радиация е кръстена „ излъчване на Хокинг ” на името на именития (и считан за един от дребното живи гении) физик и математик Стивън Хокинг, който пръв отбелязва нейното битие.

Колкото по-бързо се движите, толкоз по-тежки ставате.

Напук на всички диетолози, когато тичате, тялото ви става по-тежко. Спокойно - не вечно. Само за един къс момент. Според теорията на относителността съществува равностойност сред силата и масата. Разбира се, при нас, човешките същества, това струпване на маса е извънредно малко и даже и най-бързите бегачи не стават сензитивно тежки. Но въпреки всичко го има.

Цялата материя, съставляваща човешката раса, може да се побере в захарно кубче.

Знаете ли, че атомите се състоят най-вече от празно пространство? Ако би трябвало да сме оптимално правилни – то е тъкмо 99,9999999999999% от тях самите. Ако съберете всички атоми на едно място и унищожите празното пространство в тях - с други думи, ги компресирате до размера на едно нормално захарно кубче, тяхната маса ще стане 5 млрд тона. Почти 10 пъти повече от тежестта на всички живи човешки същества на планетата. За съпоставяне - същия развой можем да открием и в неутронните звезди, които избухват в свръхнови.

Частици могат да пътуват по-бързо от светлината, а тя не всеки път е изключително бърза.

Скоростта на светлината във вакуум е константна - 300 хиляди км/сек. Тя обаче не всеки път се намира в сходни условия. Във вода да вземем за пример фотоните пътуват с три четвърти от тази скорост. А чували ли сте за светлина, движеща се със 17 метра в секунда? Можем умерено да я назовем най-мудната и мързелива изобщо. Причината за нейното закъснение се дължи на обстоятелството, че минава през рубидий, охладен до безспорната нула (т.е. когато образува положение на материята, известно като Бозе-Айнщайнова кондензация). Някои учени са успявали даже да спрат придвижването на светлината изцяло! От друга страна, съществуват частици, които пътуват доста по-бързо от заобикалящата ги светлина, стига да минават през изолационен медиатор, който да я забавя. Става въпрос за тези, намиращи се в нуклеарните реактори. Тогава се основава така наречен резултат на Черенков - присъщото синьо зарево, което нуклеарните реактори излъчват на мрачно.

Съществуват безконечен брой копия на мен, пишещи този текст, както и безконечен брой копия на вас, четящи го.

Според настоящия космологичен модел Вселената, която се простира в нашия „ мироглед ” - с милиардите си галактики и трилионите звезди, е единствено една от многото, които съществуват редом, като сапунени мехурчета в пяна. Броят на останалите вселени е безконечен и точно заради тази причина всяка една обстановка тук би трябвало да се е развила по безусловно всеки вероятен метод някъде другаде. Ситуациите и броят на възможните развръзки обаче е стеснен и все пак техният брой е голям. С други думи, настоящето събитие, в което четете нашето списание, се е случило безконечен брой пъти. Нещо повече - с елементарна аритметика можем да пресметнем на какъв брой метра се намира най-близкият ни двойник. Разстоянието е, меко казано, огромно. Колко? Число, представляващо 1 с 10 милиарда милиарда милиарда нули.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР