Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират

...
Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират
Коментари Харесай

НАП: До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 г. напред

Физическите лица, регистрирани като аграрни стопани , имат право да избират реда за облагането на приходите от активността си през 2023 година, припомнят от Националната организация за приходите /НАП/. 

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в период до 31 декември на миналата година. Изборът е годен за 5 поредни данъчни години и не е належащо той да се удостоверява годишно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, очакван за едноличните търговци, записаните като аграрни стопани физически лица не могат да употребяват правото за преотстъпване на налога върху годишната данъчна основа.

Новорегистрираните през 2022 година аграрни производители могат да изберат за същата година да се таксуват с налог върху годишната данъчна основа по реда, очакван за едноличните търговци, като изборът се заявява в годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2022 година В случай че желаят да продължат с този ред на облагане през 2023 година и идващите четири години, е належащо да подадат декларация в период до 31 декември 2022 година

Образецът на декларацията за избор на реда за облагането на приходите на земеделските стопани може да бъде открит на уеб страницата на приходната организация www.nra.bg, рубриката „ Формуляри “. Декларацията се подава персонално от земеделския собственик или негов акредитиран представител в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на физическото лице или по електронен път, посредством портала за електронни услуги на приходната организация или по пощата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР