Физическата цялост на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в

...
Физическата цялост на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в
Коментари Харесай

МААЕ: Физическата цялост на Запорожката АЕЦ е нарушена

Физическата целокупност на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е била нарушена неколкократно. Това съобщи ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от " Ройтерс ".

Той изрази безпокойствие от обстановката там.

Гроси направи изказването си, откакто организира през вчерашния ден, по време на която " в неуместна непосредственост " е имало обстрел.

Той и неговият екип от специалисти на Организация на обединените нации се върнаха през днешния ден през фронтовите линии, с цел да оценят физическите вреди на най-голямата АЕЦ в Европа.

Мястото беше завладяно от съветските сили скоро откакто те нахлуха в Украйна в края на февруари, което породи дълбока угриженост по отношение на опцията обстрелът наоколо да докара до нуклеарна злополука.
 Двама представители на МААЕ могат да останат за непрекъснато в Запорожката АЕЦ
Двама представители на МААЕ могат да останат за непрекъснато в Запорожката АЕЦ

Но Украйна държи да управлява централата

Москва и Киев взаимно си насочат взаимни обвинявания. Киев твърди, че Москва употребява оборудването, с цел да отбрани силите си - обвиняване, което Русия отхвърля, отхвърляйки апелите да изтегли войските си. Централата продължава да работи с от украинския си личен състав.

При завръщането си в следена от Украйна територия Гроси съобщи: " Очевидно е, че централата и физическата й целокупност са били нарушени няколко пъти... това е нещо, което не може да продължава " .

Той уточни, че, до момента в който обстановката се стабилизира.

Гроси изясни, че е съумял да обиколи целия обект, като е инспектирал основни зони, като спешните системи и контролните зали. На екипа му в този момент следва доста работа, с цел да приключи разбора на техническите аспекти.
 Спряха реактор в Запорожката АЕЦ поради обстрел Обновена
Спряха реактор в Запорожката АЕЦ поради обстрел

Русия упрекна Украйна в опит за измама

" МААЕ към този момент е в централата и няма да мърда от там " , акцентира шефът на надзорния орган на Организация на обединените нации.

По негови думи специалистите ще дават безпристрастна, неутрална и механически обоснована оценка на протичащото се на място.

заради обстрел наоколо до площадката на централата.

" Имаше моменти, в които огънят беше явен, тежки картечници, артилерийски минохвъргачки, на два или три пъти беше в действителност доста обезпокоително, бих споделил за всички нас " , означи Гроси.

Вчера заради обстрел.
 Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ
Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Не са наранени сериозни обекти и елементи

От своя страна украинската държавна нуклеарна компания " Енергоатом " съобщи, че ще бъде " мъчно " за МААЕ да направи безпристрастна оценка на обстановката в централата заради съветска интервенция.

В " Телеграм " от " Енергоатом " показаха и че задачата на МААЕ не е била позволена да влезе в спешния център на централата, където съгласно Украйна Русия е разположила " съветски боен личен състав, който представителите на МААЕ не трябваше да виждат ".

Руските окупатори лъжат, изопачават обстоятелствата и доказателствата , които свидетелстват за техния обстрел на електроцентралата, както и за следствията от вредите върху инфраструктурата, акцентират от " Енергоатом " и обобщават: " Ясно е, че при такива условия ще бъде мъчно за МААЕ да направи безпристрастна оценка на обстановката ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР