Fitch Ratings рязко понижи своята прогноза за растежа на икономиката

...
Fitch Ratings рязко понижи своята прогноза за растежа на икономиката
Коментари Харесай

Ехото на 1990-та: Икономиката на САЩ ще потъне в „мека“ рецесия

Fitch Ratings внезапно намали своята прогноза за растежа на стопанската система на Съединени американски щати през тази и идната година. Международната рейтингова организация насочва предизвестие, че устойчивата инфлация и внезапните покачвания на главния лихвен % от страна на Фед ще вкара напролет на 2023 година американската стопанска система в " мека " криза, сходна на тази през 90-те години на предишния век, предава Reuters.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се чака да се усили единствено с 0.5% през идната година, което е намаляване по отношение на прогнозата от юни на Fitch Ratings за напредък с 1.5 на 100.

Високата инфлация ще източи прекомерно огромна част от приходите на семействата през идната година, което ще докара до толкоз съществено ограничение на потребителските разноски, че то ще провокира стопански спад през второто тримесечие на 2023 година ", се споделя в отчета на рейтинговата организация.

Прогнозата идва на фона на възходящите опасения на вложители, икономисти и бизнес водачи, че най-голямата стопанска система в света е на ръба на криза, единствено две години и половина след края на предходната. Все отново, в случай че би трябвало да откроим нещо позитивно в цялата обстановка, това е, че предстоящата криза в Съединени американски щати няма да бъде толкоз разрушителна като последните две огромни финансово-икономически рецесии.

Агенциите за кредитен рейтинг акцентират, че Съединени американски щати навлизат в този сложен интервал от позиция на силата, най-много тъй като потребителите не са обременени с толкоз задължения, както се е случвало в предишното.

Анализаторите от Fitch отбялазват, че въпреки всичко финансовото положение на семействата в Съединени американски щати е доста по-добро от това през 2008 година Банковата система е по-добре капитализирана и няма съществени данни за пренасищане на пазара на недвижими парцели.

" Голямата криза ", която настъпи в края на 2007 година и съвсем докара до колапс на финансовата система в страната, беше най-сериозната рецесия от времето на " Голямата меланхолия " в Съединени американски щати, почнала през 1929 година

Рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19, почнала при започване на 2020 година, докара до скок на безработицата в Съединени американски щати от близо 15%.

За разлика от времето на тези рецесии, в този момент Fitch  прогнозира повишение на безработицата в страната от единствено 3.5 на 100 сега до 5.2% през 2024 година Това значи загубата на милиони работни места, само че не чак толкоз доста, колкото по време на предходните две рецесии.

Въпреки възходящите опасения за настъпването на криза, пазарът на труда в Съединени американски щати продължава да е в доста положително положение. Предлагат се доста работни места. Фирмите рядко прибягват до съкращения, а доста чиновници напущат и се насочват към по-изгодни позиции ", се споделя в разбора.

През предходната седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в изявление за CNN, че е " допустима доста лека криза, която обаче може и да не настъпи ".
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР