Фискалният съюз трябва да се превърне в икономическа конституция на

...
Фискалният съюз трябва да се превърне в икономическа конституция на
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Фискалният съюз трябва да се превърне в икономическа конституция на ЕС

Фискалният съюз би трябвало да се трансформира в икономическа конституция на Европейски Съюз, която да бъде подчинена на правила, политики и оптимални институционални практики, които да са ориентирани към определяне на съответна композиция от парична и фискална политика, правила за конкуренция и регулации на финансовите пазари, които да подкрепят единния пазар и да го надграждат.

Това съобщи в Брюксел подуправителят на Българска народна банка доцент Петър Чобанов, началник на ръководство „ Банково “, при откриването на конференцията на тематика „ Бъдещето на финансовата интеграция на Европейски Съюз: Разширяване на еврозоната и основаване на цифрово евро “.

" Свидетели сме на динамични времена, в които заплахите и рисковете се демонстрират в редица сфери на стопанския и политическия живот. Точно поради това, през днешния ден посланието, което желая да подчертая е „ изчерпателен съюз “. За мен този „ изчерпателен съюз “ включва няколко съставния елемент – „ политическа и киберсигурност “, „ пълноценна цифровизация “, „ зелен преход “ и не на последно място – задълбочаване на „ фискалната интеграция “ и „ фискален съюз “, акцентира по време на форума подуправителят на Българска народна банка и прикани участниците да се концентрират върху политическата сигурност и киберсигурността. 

" Войната в Украйна сплоти Европейски Съюз в обединен политически блок и сподели на процедура по какъв начин многото езици могат да бъдат един глас на интернационалната сцена, който да постанова европейските полезности за цялост във всичките ѝ аспекти ", съобщи доцент Чобанов. И продължи: " Но всичко това е единствено един подтик, който би трябвало да ни подтикне към действителна смяна. Заплахите към сигурността на съюза не са единствено политически, само че са и от позиция на киберсигурност, която следва да се надгражда чрез пълноценна цифровизация на бизнеса и администрацията, с цел да се насърчава един резистентен, зелен стопански напредък ".

" Днес желая да Ви прикани да поставим основите на това да приказваме за на практика решения, за координирана тактика и заедност, а не за проблеми и фрагментация. Заедността е пътят, по който еврозоната ще се уголемява, подкрепена от преимуществата, които ще даде цифровото евро ", сподели още в речта си подуправителят на Българска народна банка. " Практическите решения са то да се трансформира в авангарден инструмент на паричната политика, да укрепи паричния суверенитет и световната роля на еврото, да сътвори финансово постоянна и новаторска среда за разплащания. Тази обща рамка на суверенитет и непоклатимост ще послужи от своя страна като главен конструктивен детайл за фискален съюз, в който България да може да показа своя опит на разумност, предвидимост и поредност във връзка с обществените финанси. Опит, който трасира пътя към еврозоната ", акцентира доцент Чобанов.

" Българска народна банка е институцията, която има трайна и поредна позиция за приемане на еврото. Трасираме пътя към еврозоната с ежеминутна взаимна работа и съгласуваност с ЕЦБ. Затова съм сигурен, че скоро ще станем интегрална част от еврозоната ", съобщи подуправителят на Българска народна банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР