Фискалният резерв на страната изпълнява ролята на заделени за черни

...
Фискалният резерв на страната изпълнява ролята на заделени за черни
Коментари Харесай

Експерт: България има пари за 10 дни напред. Възможно ли е да фалираме?

Фискалният запас на страната извършва ролята на заделени за „ черни дни “ пари в сметка на държавното управление. Екипът ни ревизира по какъв начин са разпределени средствата в него и има ли учредения за терзания, че страната може да банкрутира.

Според него, в случай че Румен Спецов е бил освободен като началник на Национална агенция за приходите, е щяло да стане ясно по какъв начин Асен Василев няма пари нито за общините, нито за енергетиката

Във фискалния запас има близо 6,7 милиарда лв., само че от него изваждаме 4 милиарда лева средства в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система или така наречен „ Сребърен фонд “. Така на процедура служебното държавно управление остава с към 2,7 милиарда лева свободен запас.

За какъв брой време ще стигнат наличните 2,7 милиарда?

Страната ни има пари за 10 дни напред, това демонстрира сметката на специалисти за оставащия свободен запас от 2,7 милиарда лв..

„ Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата банкрутира ” и “ще умрем от мраз ”, съобщи още той

„ Това не е доста добра тактика за ръководство на обществени финанси – да имате пари за 10 дни напред и да се чудите по какъв начин да си платите това или това. Да, някой в този момент ще кажат „ в този момент ще дойдат приходите от налозите “. Да, само че с изключение на приходите ще излязат разноските за пенсиите, след това ще дойдат други доходи, други разноски. Това е все едно да кажете „ Да, имам за 10 дни пари, само че след това ще получа заплата “. Да, само че по-късно отново ще ги изхарчите и отново ще имате пари за 10 дни “, изяснява Никола Янков, някогашен зам.-министър на стопанската система и превоза.

Но макар ниското равнище на фискалния запас, по този начин нареченият сюжет „ страната банкрутира “ не би могъл да се сбъдне.

„ Държавата няма да банкрутира, защото България има огромен заем, може постоянно да изтегли пари като облигационен заем. Това може да се случи в границите на десетина дни или две седмици, относително бързо става. Няма заплаха да спре да се разплаща, само че това, че не разполага с настояща ликвидност е ексцентрично ръководство на държавното богатство “, добавя Янков.

Румен Спецов остава шеф на Национална агенция за приходите

Стана ясно и че с 1,6 милиарда лв. от изчезналите 3 милиара страната е купила дълга на столичното парно.

„ Имайки поради, че това са всичките, общите ни пари. Това са налозите на хората от Ямбол, Стара Загора, Плевен, Търговище, Благоевград, които нямат нищо общо с топлофикацията в София, някак си не наподобява добре това. Но това е продължение на политиката за субсидиране на столичното парно с парите на данъкоплатците “, споделя още специалистът.

Финансистът припомня, че по-големите държавни разноски водят и до по-висока инфлация, а когато тя е доста по-висока от страните в еврозоната, това ще е спънка да приемем еврото.

Заместник-министрите не са уволнени, а са освободени, добави той

Във фискалния запас следва да постъпят вземания от фондовете на Европейския съюз. Оценката на тези вземания е 2 милиарда лева, като там влиза и второ заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в размер на към 1,4 милиарда лева

Тази сума обаче още не сме я получили от Брюксел, тъй като имаме още неизпълнени условия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР