Фишинг атаките обикновено се случват през имейли, но една нова

...
Фишинг атаките обикновено се случват през имейли, но една нова
Коментари Харесай

Фишинг измама използва Facebook, за да краде данни

Фишинг офанзивите нормално се случват през имейли, само че една нова акция употребява и Фейсбук, с цел да мами жертвите си, оповестява BleepingComputer. Откритието е на компанията за киберсигурност Trustwave.

Кампанията стартира още веднъж по имейл или персонално известие през Messenger, като осведоми потребителя, че е направил нарушаване във Фейсбук. Най-често става дума за обвиняване за нарушено авторско право на споделено наличие.

Потребителят бива заплашван, че профилът му ще бъде заличен, в случай че в границите на 48 часа не подаде тъжба. Изпращачите на писмото се показват за част от екипа на Фейсбук и/или компания, която е наета да извърши активността.

Имейлът съдържа и линк към обява във Фейсбук, посредством която потребителят се приканва да посети авансово квалифициран уебсайт, с цел да подаде " жалбата " си. По този метод хакерите заобикалят отбраните на имейл услугите, които сканират авансово линковете за риск.

Експертите са разкрили многообразие от версии и авансово готови страници, които се употребяват за акцията. Някои от тях се показват за част от формалния екип за поддръжка на Фейсбук. Други разчитат даже на подправени домейни, в които се употребяват имената Meta или Фейсбук.

Самите уеб сайтове също са направени с дизайна на Фейсбук и съдържат формуляри, в които потребителят да вкара персоналните си данни - имена, имейл, телефонен номер, адрес на Фейсбук профила си и други Страницата събира IP адреси и данни за местоположението.

Всичко се изпраща до профил в Telegram и се събира от хакерите. В някои случаи те се пробват да преодолеят и двуфакторната отбрана на профилите посредством спомагателен подправен модул. Целта на хакерите е най-много събиране на персонални данни и вероятно завладяване на профили в обществени мрежи.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР