Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени

...
Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени
Коментари Харесай

Горанов твърди, че фирми на кръстника му не са получавали обществени поръчки

Фирми, свързани с Иван Сариев, в никакъв случай не са получавали публични поръчки или дотации. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов по отношение на назначената от прокуратурата инспекция на жилището му.

Бизнесменът-масон Иван Сариев е кръстник на Горанов. Преди дни стана ясно, че той безплатно му е дал за прилагане огромен апартамент в първокласен комплекс в столицата. Според изявления в медиите Сариев и брачната половинка му имат най-малко 10 компании.

„ В петък дадох всички в действителност пояснения и повече обстоятелства не мога да прибавя “, съобщи финансовият министър, представен от " Фокус ".

Попитан дали компания, обвързвана с неговия кръстник, е получавала публични поръчки, Горанов отговори, че това в никакъв случай не е ставало.

Горанов уточни още, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите.

„ Написал съм в моята декларация, която има за цел да разкрие всички обстоятелства и условия, че преценката ми е, че няма спор на ползи със Сариев “ , съобщи той.

Средствата за хората с увреждания

Всичко, което имахме като ангажимент за хората с увреждания, е изпълнено, само че ще проучваме от кое място идва новото незадоволство, съобщи още Горанов във връзка следващия скандал към Закона за персоналната помощ.

„ Не желая да има борба по тематиката за парите за хора с увреждания, тъй като всичко, което поехме като ангажимент съгласно нашите разбирания – 150 млн. лева повече за хора с увреждания, е изпълнено. Не съм взел участие директно в дебата в обществената комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв метод не удовлетворяват омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва проучваме от кое място тъкмо идва неразбирането, тъй като всички диалози, които съм имал с омбудсмана във връзка Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 година с изключение на тези 150 млн. лева, обещани от премиера, няма да се постановат други разноски. Иначе в случай че се създадат разнообразни допускания, Законът за персоналната помощ може да коства и 1 милиарда лева – в миналото обществото може да доближи и до тази сметка. Но най-важното, за което инструктирах моите специалисти в работната група, е да създадем по този начин законодателството, че средствата в Бюджет 2019 година да стигнат “, сподели още Горанов.

Попитан за какво средствата за персонална помощ са трансферирани от бюджета на общественото министерство в централния бюджет, финансовият министър отговори, че се чака дефинитивно решение за технологията. „ Няма никаква спънка от централния бюджет средствата да бъдат трансферирани по бюджетите на общините или на министерството. Чакаме дефинитивни законодателни решения по отношение на технологията на даване на тази помощ. Ако ги бяхме дали по бюджета на общественото министерство, щеше да е по-сложно “, съобщи Горанов.

По-рано майките на деца с увреждания изпратиха отворено писмо, в което пишат, че още веднъж са излъгани от страната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР