Фирмата строител на зоопарка „Запрянови – 03” осъдиха Община Пловдив

...
Фирмата строител на зоопарка „Запрянови – 03” осъдиха Община Пловдив
Коментари Харесай

Строителят на зоопарка осъди пак за пари Община Пловдив, този път за Цар-Симеоновата градина

Фирмата строител на зоопарка „ Запрянови – 03” осъдиха Община Пловдив да им заплати над 150 000 лв. поради ремонта на Цар-Симеоновата градина. Казусът е подобен със разногласието за зоокъта, като компанията са поискали от градските управляващи да им се платят действия, които не са били разказани в първичния контракт, както и в последващите анекси.

Ремонтът на централния градски парк започва през 2012 година, като компанията победител бе точно „ Запрянови – 03”, а цялата сума бе към 14 млн. лв., като близо 5 млн. лв. от тях бяха от Оперативна програма „ Регионално развитие”.

Първоначалният план включваше изработката на под земята паркинг под Пеещите фонтани, само че след митинги, тогавашният кмет Иван Тотев се отхвърли от желанието. В следствие бе направена и промяна на плана. Така съгласно частната компания те са направили спомагателни действия за 197 000 лв.. Те не са били част от първичните количествено-стойностни сметки, само че са били разказани в приемателните протоколи. Въпреки това градските управляващи са отказали да ги платят. Освен тази сума от „ Запрянови – 03” са поискали и 60 000 лв. обезщетение поради забавянето на заплащането.

Съдът е приел жалбата на асеновградската компания и е постановил, че спомагателните СМР-та са открити като действително осъществени в протоколите, въпреки да не са били заложени в първичните КСС-та. Поради това съдът е постановил да се изплати 116 000 лв. за спомагателни действия и 35 000 лв. за забавянето на заплащането. Община Пловдив ще би трябвало да заплати и 22 750 лв. разходи по делото на компанията. Решението не е дефинитивно и може да се апелира в Апелативен съд.

Казусът с зоопарка е съвсем еднакъв. Там „ Запрянови – 03” също настояват, че са направили спомагателни действия В Окръжен съд постановиха, че Община Пловдив ще би трябвало да заплати над 550 хиляди лв. на „ Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лв. са лихви за забавени заплащания. Второто решение обаче бе, че градските управляващи не би трябвало да заплащат желаните от компанията действия за 392 995 хиляди лв., както и 119 хиляди лв. лихви по тях. Те са за непризнати строителните действия по зоокъта.

Разликата сред двата проблема е, че Община Пловдив не е приела тези действия за зоопарка, а за Цар-Симеоновата градина го е сторила.

Все отново последната дума има Апелативен съд за зоопарка, като първото съвещание е в края на месец май.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР