Фирма за производство на електрическа енергия от биомаса осъди Народното

...
Коментари Харесай

Народното събрание е осъдено да плати от 2.5 млн. лева на ВЕИ производител

Фирма за произвеждане на електрическа сила от биомаса осъди Народното събрание на рекордно обезщетение от близо 2.5 милиона лв., дружно с лихвите върху тази сума за няколко години обратно. е на първа инстанция - Софийски градски съд, и предстои на обжалване. Но е значимо, тъй като е следващото, с което българският парламент е наказан за вреди, породени от законодателна активност - негодно и непоследователно законодателство, осъществено в нарушаване на правото на Европейски Съюз, В случая главната част от компенсацията е за пропуснати изгоди.

Според решението на съда, Народното събрание би трябвало да заплати на " ЦСЕ Биогаз Исперих " ЕООД над 328 лева обезщетение за претърпени имуществени вреди от нарушение правото на Европейския съюз, 2.16 млн. лева за пропуснати изгоди, и 10 хиляди лева за неимуществени вреди, дружно със законната рента върху цялата сума от 13 декември 2015 година (датата на предявяване на иска) до окончателното погашение. Парламентът дължи и 49 хиляди лева за разходи по делото. От правна позиция изключително значителен е методът на съда към доказването на вредите от пропуснати изгоди, разяснява за " Капитал " юрист Катина Бончева, която, дружно с юрист Михаил Екимджиев, води отбраната на сдружението по това дело.
Адв. Катина Бончева: Решението е впечатляващо освен поради рекордното обезщетение " Решението на Софийски градски съд е впечатляващо освен поради обстоятелството, че Народното събрание е наказано за вредите от закон, опровержителен на правото на Европейски Съюз и, че присъденото обезщетение е рекордно досега.Юридическата полезност на решението е в рационалния метод на правосъдния състав към доказването на претенцията за пропуснати изгоди. Анализирайки задълбочено комерсиалните и счетоводни документи на " ЦСЕ Биогаз Исперих ", доказващи икономическата логичност на неговите бизнес-планове и финансови планове, при нормативно закрепени цени и при законово обвързване на страната да изкупува създадената от биогаз електрическа сила, съдът присъжда обезщетение за пропуснати изгоди. За разлика от преобладаващата процедура по сходни проблеми, Софийски градски съд не товари ищеца с непостижимо доказателствено задължение да откри, че математически и стопански обоснованите му прогнози за облага, не биха били компрометирани даже от форсмажор.Надяваме се, че този, заслужаващ възторженостти метод, който подхожда с концепцията на Съда на Европейски Съюз и на Съда по правата на индивида за законните упования, ще бъде повратна точка в българската правосъдна процедура по отношение на пропуснатите изгоди. Освен за възобновяване на справедливостта, той би способствал за по-надеждна протекция на вложенията в България. "
" ЦСЕ Биогаз Исперих " е учредено през май 2013г. с предмет на активност преправка на отпадъчни артикули от отглеждането на животни, произвеждане на електрическа сила, биогаз, търговия с електрическа енергия и други артикули, получени вследствие на преработката. Дружеството възнамерява да създава ток посредством преправка на оборски тор, като се възползва от съществуващите тогава законови преференции - обезпечено изкупуване на цялото количество сила от ВЕИ по закрепени преференциални цени, които не се променят в периода на контракта.

Дружеството е осигурило финансирането на плана, част от което с банков заем, купило е терен от 26 дка в промишлената зона на Исперих, получило е нужните позволения за присъединение към електроразпределителната система и за изкупуване на създаваната електрическа енергия. Сключен бил контракт с немска компания " Валтек " за планиране, направа и доставка на система за произвеждане на електрическа сила от биомаса, готови били и контракти за изкупуване на нужните количества оборска тор и растителни отпадъчни материали от локални кравеферми и други локални компании, с които били извършени диалози. Извършен бил асортимент на личен състав, който минал образование.

На 24 юли 2015 година обаче са обнародвани промени в Закона за енергетиката, съгласно които насърченията за произвеждане на възобновима сила от биомаса, в това число и преференциалните цени за изкупуване, няма да се ползват за индустриални обекти на сила, които са въведени в употреба след 1 юли 2016г. За да може да се впише в този краен период, сдружението актуализирало графиците си, тъй че до 30 юни 2016г. да построи и вкара в употреба инсталацията, като за това получи позволения за строителство и присъединение на обекта към електроразпределителната мрежа. Но през есента на 2015 година законът още веднъж е променен и крайният период, в който би трябвало да бъде издигнат обектът, с цел да може да претендира за преференции, става 1 януари 2016г. Промените в закона са обнародвани на 18 декември 2016 година, т.е. 13 дни преди новият краен период. Към оня миг сдружението към момента не е получило контракт за присъединение на централата към мрежата, въпреки че е подало искане още през 2014г. Това отново е по виновност на страната, защото няма нормативно организиран наложителен период, в който да се случи присъединението. Дружеството получава план за контракт чак през октомври 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР