Фирма, спасявала подводницата Курск, ще дойде на помощ за изтеглянето

...
Фирма, спасявала подводницата Курск, ще дойде на помощ за изтеглянето
Коментари Харесай

Фирма, спасявала подводницата Курск, ще изтегля заседналия...

Фирма, спасявала подводницата " Курск ", ще пристигна на помощ за изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб " Vera Su ". Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев, който дойде в местността " Яйлата ", предава dir.bg.

" Говорил съм персонално с най-хубавата компания в света, която се занимава със избавяне на кораби. Това е компания, която е спасявала " Курск ". В момента приготвят проект за изтеглянето на кораба ", съобщи Алексиев.

По думите му има незаконна безнаказаност обратно във времето, обвързвана с техническата обезпеченост. Той изясни, че в закона е ясно записано, че страната би трябвало да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

" Нищо такова не е свършено и в границите на 3-4 дни би трябвало да го свършим това с персонални контакти ", означи служебният министър.

Очаква се на място да дойде и шефът на " Морска администрация ".

" Учудващо за мен, " Морска администрация " е дала прекомерно доста време на корабособственика да реагира, по тази причина с моя помощ мобилизирахме всички налични запаси освен в страната, само че и в частните компании. Никой нищо не е приключил години обратно и в този момент ние като екшън герои би трябвало да решаваме тази обстановка и ще я решим ", безапелационен беше Алексиев и акцентира:

" Ще ревизира кой е спал по веригата и не си е приключил работата и ще бъда безусловно праволинеен. Лично аз поемам случая, ще има и уволнения ".

Той съобщи и че с военноморските сили ще укрепят кораба, тъй като се чакат двуметрови талази.

" Току що организирах диалог с Военноморските сили - има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба, с цел да не се разбие от мощните талази. Притеснявам се и за екипажа, в този момент ще разясняваме дали е безвредно те да останат на кораба, уточни още транспортният министър.

Тази заран стартира интервенция по изтеглянето на кораба, само че малко по-късно тя беше спряна със заповед, пристигнала от Министерство на околната среда и водите. Причината беше, че от кораба не е свалено задоволително количество от товара - едвам към 300 от общо 3000 тона, а атмосферните условия са неприятни.

Междувременно евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков предизвести Европарламента за риск от екокатастрофа в Черно море.

" Край българските крайбрежия на Черно море сега е в ход екологична рецесия, която се ръководи изцяло некадърно и основава риск за жителите и за биоразнообразието в региона ", съобщи Новаков в Европейския парламент във връзка със засядането на товарен транспортен съд в местността " Яйлата " край Камен бряг и забавената реакция на президента и назначения от него длъжностен кабинет за решение на казуса и попречване на вредите за хората и природата.

Андрей Новаков сигнализира евродепутатите, че и сега количества азотна тор от авариралия кораб се изливат непосредствено в морето, създавайки голям риск за акваторията. Той прикани европейските институции да наблюдават с паника развиването на тази рецесия и в случай че се наложи, да бъдат задействани европейските механизми за отбрана на жителите и биоразнообразието.

По думите му виновните институции, ръководени непосредствено от президента Румен Радев, не се оправят с ръководството на рецесията, а бездействието на служебния кабинет е довело до голямо закъснение и риск от екокатастрофа.

" Тук приказваме не просто за българската природа, за която всички милеем, а за акваторията на Европейския съюз, на външна граница на Европейски Съюз. Има действителната заплаха от екологична злополука, която не се ръководи съответно и по този метод заплашва здравето на хората и слага под риск биоразнообразието в региона ", означи Новаков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР