Фирма „Инерком“, която е кандидат купувач на българските активи на

...
Фирма „Инерком“, която е кандидат купувач на българските активи на
Коментари Харесай

Разследване: Офертата на „Инерком“ не била най-добра

Фирма „ Инерком “, която е претендент покупател на българските активи на ЧЕЗ, не е предложила най-хубавата оферта като цена, твърди ново следствие на чешки публицисти.

Заместник-председателят на на Съвета на шефовете на „ ЧЕЗ Груп “ Томаш Плескач изясни за избора на „ Инерком “: „ Тяхната оферта беше най-хубавата “. Според източници, осведомени със договорката обаче, „ Инерком “ надалеч не е предложила най-високата цена, написа най-големият информативен портал на Чехия seznam.cz, който разгласява материал по тематиката на репортерката Зузана Кубатова.

ЧЕЗ обезпокоени, че "Инерком " няма да успее да заплати за договорката

„ Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на договорката с ЧЕЗ

„ Инерком “ възнамерява да заплати 342,4 млн. евро за българските активи на ЧЕЗ в границите на 10 месеца. Основният ѝ съперник – индийската компания

„ Индия Пауър “ бил подготвен да заплати 360 млн. евро .

Индийците, дружно с дребна българска компания „ Фючър Енерджи “ са предложили малко над 17 млн. евро по-висока цена от компанията на Гинка Върбакова, само че все пак офертата на „ Инерком “ е оценена като по-благоприятна, споделя пред БНР чешкият публицист Петър Кубка.

Бизнесът на компания

„ Инерком “ се финансира от банки и две непрозрачни структури

– „ Score Trade “ и „ Global Victory Trust “, става още ясно от новото следствие на чешките медии.

Според изпълнителния шеф на „ ЧЕЗ Груп “, индийците към момента могат да се върнат на масата за договаряния, защото не е несъмнено дали „ Инерком “ ще успее да обезпечи финансирането, след бурята, която се развихри в българския парламент.

Петкова: Финансирането на договорката за ЧЕЗ не касае страната

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, упрекваха ме, че ги обичам

Румен Радев привиква КСНС поради ЧЕЗ

Преди дни Вацлав Пачеш изрази опасения, че „ Инерком “ няма да успее да заплати договорката, изключително след приключването на документ, обвързван точно с финансирането ѝ. „ Страхувам се, че „ Инерком “ няма да успее да си обезпечи средства, с цел да заплати активите на ЧЕЗ България. Тогава, мисля, че има други компании, които желаят да закупят българските активи “, сподели Пачеш.

От „ Инерком “ отхвърлиха тези опасения с думите: „ Нямаме терзания по отношение на обезпечаването на финансиране на сделката”.

Президентът Румен Радев разгласи във вторник, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност поради проблема „ ЧЕЗ”, с цел да бъдат изяснени редица въпроси, в това число по отношение на финансирането на договорката. Министърът на енергетиката еменужка Петкова обаче беше безапелационна: „ Не съм съгласна с изявлението на президента, че държавното управление би трябвало да даде отговор за финансирането на сделката”.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР