Финландското правителство ще представи на парламента преглед на евентуалното присъединяване

...
Финландското правителство ще представи на парламента преглед на евентуалното присъединяване
Коментари Харесай

Финландия разкри графика за евентуално присъединяване към НАТО

Финландското държавно управление ще показа на Народното събрание обзор на възможното присъединение към НАТО доникъде на този месец, заяви външният министър на страната Пекка Хаависто.

Нападението на Москва против Украйна накара Финландия, която има обща граница с Русия, да ускори полемиките по отношение на евентуалните изгоди от присъединението към военния съюз. Хаависто разкри, че финландските водачи към този момент са разискали въпроса с " съвсем всички " членове на НАТО, а той " съвсем всекидневно " беседва за него със прилежаща Швеция, която също обмисля присъединение към блока.

В изявление за Ройтерс, оповестено в понеделник, Хаависто съобщи, че Финландия би трябвало да се приготви за ответни дейности от страна на Русия и " също по този начин да се вслуша в това по какъв начин ще реагират страните от НАТО ".

" Не е належащо да вземаме бързи решения за личната си защита, само че сигурно една възможна молба за участие може да ни трансформира в обект на интервенция или хибридни дейности ", изясни външният министър.

 

В събота министър-председателят на страната Сана Марин, говорейки по време на заседание на делегати на Социалдемократическата партия, съобщи, че съветската атака в Украйна е подкопала доверието сред Хелзинки и Москва по " необратим " метод.

" Русия не е комшия, за какъвто я смятахме ", сподели тя.

Признавайки, че както присъединението, по този начин и неприсъединяването към НАТО са " избори, които имат последици "
министър-председателят съобщи, че решението би трябвало да бъде взето " задълбочено, само че бързо " тази пролет.

 

 

Неотдавнашни изследвания на публичното мнение във Финландия и Швеция демонстрират, че спорът в Украйна е трансформирал доста публичното мнение спрямо предходните години, като в този момент болшинството от интервюираните поддържат присъединението към НАТО. Според изследване на Yle от този месец рекордно висок % от 62% от финландското население би желало да види страната си в западния боен съюз. Проучванията накараха финландския президент Саули Ниинистьо да съобщи, че при такава поддръжка за участието в НАТО няма да има потребност от референдум.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и двете страни имат положителни шансове да се причислят към блока " по относително бърз метод ".

" Разбира се, те сами би трябвало да решат, само че в случай че аплайват, чакам, че ще бъдат приветствани от всички 30 съдружници и че ще намерим способи да създадем това по относително бърз метод, с цел да ги приемем в алианса, в случай че желаят ", сподели той пред CNN в неделя.

 

 Междувременно Русия предизвести Финландия и Швеция да не членуват в НАТО.

" Очевидно е, че присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, която преди всичко е военна организация, ще има съществени военни и политически последствия, които ще ни накарат да преразгледаме целия набор от връзки с тези страни и да предприемем ответни ограничения ", съобщи през март шефът на Втория европейски департамент на съветското външно министерство Сергей Беляев пред организация Интерфакс.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР