Финландският парламент гласува в подкрепа на законопроект за присъединяването на

...
Финландският парламент гласува в подкрепа на законопроект за присъединяването на
Коментари Харесай

Финландският парламент гласува в подкрепа на влизането на страната в НАТО

Финландският парламент гласоподава в поддръжка на законопроект за присъединението на страната към НАТО . Заседанието беше излъчено на формалния уеб страница на законодателния орган.

Парламентът се нуждаеше от нормално болшинство, с цел да утвърди законопроекта за присъединение към Северноатлантическия алианс. " За " гласоподаваха 184 депутати от 200, а 7 бяха „ срещу “ и един се въздържа. Окончателната ратификация на законопроекта изисква утвърждението на президента Саули Нийнистьо.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединение към НАТО през май 2022 година Присъединяването им към НАТО изисква единодушието на всички 30 членове на алианса. Досега единствено Унгария и Турция не са утвърдили присъединението си към алианса. Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че с цел да се утвърди кандидатурата на Финландия и Швеция, те би трябвало да спрат да популяризират " явни неистини за нашата народна власт и господство на закона “.

Турция съобщи, че ще утвърди кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО, в случай че бъдат изпълнени избрани условия. Вземането на решението за Швеция бе спряно на фона на акция за изгаряне на Корана в Стокхолм пред турското посолство . Шведският министър-председател Улф Кристерсон съобщи, че диалозите с Турция по отношение на участието на страните в алианса ще бъдат обновени през март. Новият кръг от диалози би трябвало да се организира в Брюксел на 9 март , заяви турското външно министерство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР