Финландският министър на икономиката Вилхелм Юнила подава оставка само 10

...
Финландският министър на икономиката Вилхелм Юнила подава оставка само 10
Коментари Харесай

Министър за 10 дни. Новоназначен финландски министър подава оставка заради нацистки коментари

Финландският министър на стопанската система Вилхелм Юнила подава оставка единствено 10 дни след началото на мандата си. Това става след редица обвинявания против политика, че неведнъж прави препратки към нацизма в своите изявления.

" За продължаването на работата на държавното управление и репутацията на Финландия виждам, че е невероятно да продължа да извършвам функционалностите си на министър по приемлив метод ", се споделя в негово изказване.

Юнила е член на крайнодясната партия " Финландци " - част от новата ръководеща коалиция в страната, която стартира да извършва мандата си на 20 юни.

По-рано през седмицата министърът на стопанската система беше изправен пред избор на съмнение против него в Народното събрание, който беше пожелан от опозицията. Те го упрекват, че неведнъж загатва нацизма. Юнила въпреки всичко съумя да резервира поста си, само че наподобява в този момент е решил да се откаже от него.

По време на предизборната му акция публичната телевизия YLE заяви, че политикът е поздравил своя съпартиец поради обстоятелството, че неговият кандидатски номер е 88. Числото е добре прочут неонацистки знак, свързван с Адолф Хитлер.

" На първо място, желая да ви поздравя за отличния ви кандидатски номер. Знам, че това е печелившо число ", споделя Юнила в обръщението си на предизборно събитие на 10 март.

По-късно той се извини за подбора на думите си, като съобщи, че това е било неприятна смешка. След встъпването си в служба той осъди Холокостa и антисемитизма в пост в обществените мрежи. След вота на съмнение в Народното събрание обаче излязоха още компропати от неговото минало. Недоволство провокира негово предложение от 2019 година, в което той като народен представител предизвиква така наречен " климатични аборти " в африканските страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР