Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като

...
Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като
Коментари Харесай

Вижте коя е най-щастливата страна на света и къде се нареждаме ние в класацията

Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като завоюва купата за седма поредна година, демонстрира отчет, оповестен през днешния ден под егидата на Организация на обединените нации, съобщи Франс прес.
Сърбия, България, и Латвия са страните с максимален растеж на показателя си за интервала 2021-2024, спрямо интервала 2006-2010 година Най-голямо е подобрението в западната ни съседка, следвана по петите от нашата страна. Ние оставаме на 81-о място, като най-щастливи са младежите (което не е правилно в доста страни), написа Българска телеграфна агенция.
Най-големият спад от интервала 2006-2010 година насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обзет от филантропична злополука след завръщането на талибаните на власт през 2020 година, заема последно място от 143 страни.
Начело на световната класацията са скандинавските страни, като след Финландия се подреждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в Европейски Съюз, Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и Съединени американски щати не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция.
Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 на дванадесето и тринадесето място.
Нито една от най-населените страни в света не попада в топ 20, отбелязва Агенция Франс Прес. " Сред първите 10 единствено Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона поданици. Сред първите двадесет единствено Канада и Англия имат повече от 30 милиона поданици ", се показва в отчета. Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.
Световният отчет за щастието е измерител на щастието, оповестен от Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване всяка година от 2012 година насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното благополучие, както и на стопански и обществени данни.
Докладът регистрира шест основни фактора: обществена поддръжка, приходи, здраве, независимост, благотворителност и липса на корупция.    
Близостта до природата и положителният баланс сред професионалния и персоналния живот са от основно значение за удовлетвореността на финландците, съгласно Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област. Финландците може би имат " по-достъпно схващане за това какво е сполучлив живот " в съпоставяне със Съединени американски щати да вземем за пример, където триумфът постоянно се свързва с финансова облага, добавя тя.
Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до опазване на здравето и обучение също са от основно значение. " Финландското общество е проникнато от възприятие на доверие, независимост и висока степен на самостоятелност ", счита Де Паола.
Годишният отчет също по този начин акцентира по-силното чувство за благополучие измежду по-младите генерации, в сравнение с измежду по-възрастните в множеството, само че не във всички райони. От 2006-2010 година насам показателят е понижен фрапантно измежду хората под 30-годишна възраст в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и в този момент е по-нисък, в сравнение с измежду по-възрастните хора в тези райони.
От друга страна, за същия интервал той се е нараснал във всички възрастови групи в Източна Европа.
Разликата сред поколенията се е задълбочила на всички места по света, като се изключи Европа, което създателите на отчета смятат за " обезпокоително ", отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР