Финландия ще кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Това обяви

...
Финландия ще кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Това обяви
Коментари Харесай

Официално: Финландия обяви кандидатурата си за членство в НАТО

Финландия ще кандидатства за присъединение към Северноатлантическия алианс. Това разгласи в неделя на конференция в Хелзинки президентът Саули Ниинистьо.

„ Днес президентът и комисията по външна политика и политика на сигурност взеха решение, че Финландия ще кандидатства за участие в НАТО “, сподели той.

На собствен ред министър председателят Санна Марин осведоми, че в този момент държавното управление ще внесе мнението си в Народното събрание.

„ Нашето решение е историческо. Най-важното е сигурността на Финландия и нашите жители. Това решение укрепва сигурността и съдействието на скандинавските страни “, сподели тя. В понеделник решението за присъединение към алианса ще бъде разисквано и, както се чака, утвърдено от най-висшия законодателен орган на републиката.

В Берлин външните министри на страните от Алианса организират неофициална среща, на която участват и първите дипломати на Финландия и Швеция.

Турция е единствената страна, която към този момент изрази запаси по отношение на бързото присъединение на двете страни поради поддръжката им към кюрдската организация ПКК. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР