Финландия обяви, че ще затвори всички гранични пунктове с Русия

...
Финландия обяви, че ще затвори всички гранични пунктове с Русия
Коментари Харесай

Финландия ще затвори всички гранични пунктове с Русия с изключение на един

Финландия разгласи, че ще затвори всички гранични пунктове с Русия като се изключи един след увеличение на идващите бежанци и мигранти, за които държавното управление твърди, че Москва съзнателно е натискане до границите на страната.

Финландският министър-председател Петери Орпо сподели в сряда, че от края на петък единствено най-северният граничен пункт с Русия Раджа-Йосеппи ще остане отворен.

Финландия към този момент затвори четири от източните си гранични контролно-пропускателни пунктове предходната седмица и следва да затвори три от четирите оставащи контролно-пропускателни пункта.

„ Raja-Jooseppi е най-северният [граничен пункт] и изисква същински старания, с цел да стигнете до там “, сподели Орпо на конференция.

„ Скок “ на идващите

Повече от 600 търсещи леговище са влезнали във Финландия през Русия през ноември, в съпоставяне със единствено няколко десетки през септември и октомври. Те са най-вече от страни като Йемен, Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия и Сирия, съгласно граничните чиновници. Повечето бяха млади мъже на към 20 години, само че някои бяха фамилии с деца, демонстрират данни на гранична защита и фотоси от новинарски издания.

Длъжностни лица също споделиха, че финландските граничари и бойци са почнали да издигат бариери, в това число бетонни трудности, покрити с бодлива тел, на някои от пропускателните пунктове.

След неотдавнашното затваряне идващите се изместиха на север по дължината на 1340 км (832 мили) граница на страните до Вартиус и Сала, две гранични станции, които към момента одобряваха молби за леговище, сподели Финландия.

„ Несъмнено Русия употребява мигрантите като част от своята „ хибридна война “ против Финландия, сподели външният министър Елина Валтонен в сряда.

Москва отхвърли, че насочва обезверени мигранти и бежанци към финландската граница.

Финландия се причисли към НАТО през април след десетилетия на военно необвързаност и прагматични другарски връзки с Москва. Нейната граница с Русия служи като външна граница на Европейския съюз и съставлява североизточния фланг на НАТО.

Говорителят на съветското министерство на външните работи Мария Захарова сподели в сряда, че съветските управляващи са подготвени да работят дружно с финландски чиновници за реализиране на съглашение по граничния въпрос. Финландия трябваше да „ изложи своите опасения, с цел да създаде взаимно задоволително решение или да получи пояснение “, твърди тя.

В понеделник съветското външно министерство привика финландския дипломат в Москва, с цел да внесе формален митинг против затварянето на най-използваните контролно-пропускателни пунктове по границата.

Около 30 до 70 бежанци и мигранти идват всеки ден на контролно-пропускателния пункт Вартиус в Кайнуу и контролно-пропускателния пункт Сала във финландския район Арктическа Лапландия, където зимните условия значат температури от минус 20 градуса по Целзий (минус 4 градуса по Фаренхайт) и доста сняг.

Андрей Чибис, губернатор на Мурманска област в Северна Русия, която граничи с Финландия, разгласява в сряда фотоси на мигранти в палатка покрай контролно-пропускателния пункт Сала, сложена от районните управляващи, с цел да им разреши да се стоплят, да ядат и пийте парещ чай.

Той разказа обстановката като „ филантропична рецесия “ и разкритикува финландските управляващи, като сподели, че „ непознатите жители не могат да минават границата “ на финландската страна.

„ На границата на Европейски Съюз с Финландия съветската гранична защита пропуща хора без шенгенски визи или позволения за престояване в Европейски Съюз. Хора, които са заблудени. Хора, които са употребявани от Русия “, сподели еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон във вторник.

„ Финландската граница е границата на Европейски Съюз. Европейският съюз е зад вас “, сподели Йохансен и добави, че Финландия е поискала спомагателна оперативна поддръжка от Frontex, граничната организация на Европейски Съюз, и до 60 чиновници.

През 2011 година 3000 до 4000 търсещи леговище се оказаха блокирани в ничия земя на границата сред Полша и Беларус, защото Варшава разположи сили за сигурност, с цел да спре мигрантите и бежанците да влязат във време на минусови зимни температури и липса на достъп до жизненоважни консумативи и медицински грижи.

Литва и Латвия също оповестиха за внезапно нарастване на броя на хората, опитващи се да пресекат техните граници по това време.

Европейски Съюз упрекна Минск, че съзнателно примамва мигранти и бежанци в Беларус и по-късно ги насочва на запад с обещания за елементарно влизане в блока като част от „ хибридна офанзива “ против неговите държави-членки в отговор на глобите. Варшава упрекна съветския президент Владимир Путин в организирането на рецесията.

И Беларус, и Русия отхвърлиха обвиняванията.

Групи за отбрана на човешките права упрекнаха Полша в осъществяване на нелегално отбиване на нейната граница и показаха угриженост за благосъстоянието на блокираните бежанци и мигранти.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР