Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата

...
Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата
Коментари Харесай

Финландия започва строежа на 200-километровата ограда по границата с Русия

Финландия е почнала построяването на плануваната 200-километрова ограда по границата си с Русия - това оповестиха от граничната работа на страната. Хелзинки се притеснява, че Москва може да употребява мигрантските потоци по границата за политически цели.

Работата на терен стартира " с прочистването на горите и ще продължи по подобен метод, че построяването на пътища и монтирането на оградата да може да стартира през март ", се споделя в изказване на финландската гранична защита.

Очаква се трикилометровият пилотен план на югоизточния граничен пункт в Иматра да бъде приключен до края на юни.

Изграждането на още 70 километра, основно в югоизточната част на Финландия, ще се реализира сред 2023 и 2025 година

Като цяло Финландия възнамерява да огради 200 км от 1300-километровата си граница с Русия на стойност към 380 млн. евро.

Височината на оградата ще бъде над 3 метра, а в горната ѝ част ще има бодлива тел, като изключително сензитивните зони ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане, прожектори и високоговорители.

Понастоящем границите на Финландия се охраняват най-вече с леки дървени огради, предопределени основно да стопират добитъка да се отклонява към неверната страна.

Опасявайки се, че Москва може да употребява мигрантите за оказване на политически напън върху Хелзинки, кандидатстващата за участие в НАТО Финландия одобри през юли нови промени в Закона за граничната защита, с цел да улесни построяването на по-здрави ограждения.

Въпреки че в предишното финландско-руската граница е " работила добре ", през ноември бригаден военачалник Яри Толпанен съобщи пред Агенция Франс Прес, че войната в Украйна е трансформирала обстановката със сигурността " радикално ".

Той съобщи, че оградата по границата е " нужна ", с цел да се спрат огромните противозаконни влизания от съветска територия.

През септември Финландия записва напор на руснаци, откакто президентът Владимир Путин подреди активизирането на резервисти, които да се борят в Украйна.

Естония, Латвия и Полша също покачиха сигурността на границите си с Русия или възнамеряват да го създадат. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР