Фините прахови частици, част от атмосферния прах, могат да окажат

...
Фините прахови частици, част от атмосферния прах, могат да окажат
Коментари Харесай

Ето как мръсният въздух може да увеличи риска от кардиоваскуларни заболявания

Фините прахови частици, част от атмосферния прахуляк, могат да окажат най-разнообразни ефекти върху нашето здраве. По-високите им равнища ни излагат на по-високи опасности от кардиоваскуларни болести. Сега ново изследване, ръководено от лекари от Общата болница в Масачузетс (MGH), демонстрира, че фините прахови частици могат да имат гибелен резултат върху кардиоваскуларното ни здраве, като задействат производството на възпалителни кафези в костния мозък. А това от своя страна довежда до инфектиране на самите артерии. Откритията са оповестени в European Heart Journal.

В ретроспективното изследване са взели присъединяване 503 пациенти без кардиоваскуларни болести или рак. Всички те са били тествани в MGH чрез образна диагностика по най-различни медицински аргументи. Учените дефинират междинната стойност, на която хората са били изложени годишно на фини прахови частици въз основата на принадлежности, следящи качеството на въздуха наоколо до домовете им.

В рамките на 4,1 години 40 души са имали съществени кардиуваскуларни проблеми – да вземем за пример инфаркт или инсулт, като на най-голям риск са били изложени хората, живеещи в регионите с по-мръсен въздух. Рискът е нараснал даже откакто се регистрират факторите, свързани с риска от кардиоваскуларни болести, социоикономическите фактори и други основни променливи. Образната диагностика, определяща положението на вътрешните органи и тъкани, демонстрира, че тези участници са имали и по-висока интензивност на костния мозък. Това значи, че производството на възпалителни кафези (процес, наименуван левкопоеза) се е нараснало, както и че артериите са възпалени. Допълнителни разбори демонстрират, че левкопоезата, провокирана от замърсяването на въздуха, води до артериално инфектиране.

29 % от случаите на кардиоваскуларни болести, провокирани от мръсния въздух, са разследване от по-високата интензивност на костния мозък и надлежно – на артериалното инфектиране, разяснява съавторът на изследването Шейди Абохашем от MGH. „ Тези открития демонстрират, че замърсяването на въздуха е много недооценен рисков фактор за кардиоваскуларни болести и че съществуват лечебни цели (отвъд намаляването на замърсяването), които могат да облекчат кардиоваскуларните проблеми, провокирани от излагането на замърсен въздух “, добавя още той.

Терапии, таргетиращи тези по-сериозни възпаления, провокирани от излагането на фини прахови частици, могат да са от изгода на пациенти, които не могат да избегнат контакта с мръсния въздух, споделя кардиологът Майкъл Осбърн от MGH. „ По-важното в тази ситуация е, че по-голямата част от хората, които проучихме, са били изложени на равнища на замърсяване, които са под нездравословните стойности, избрани от Световната здравна организация. Това демонстрира, че няма равнища на замърсяване, които да считаме за в действителност безвредни. “

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР