Финансовият министър Владислав Горанов залага 3 млрд. лв. повече приходи

...
Финансовият министър Владислав Горанов залага 3 млрд. лв. повече приходи
Коментари Харесай

Бюджет 2018: Повече за заплати, здраве и пенсии

Финансовият министър Владислав Горанов залага 3 милиарда лева повече доходи в бюджета за идната година. Въпреки това държавните финанси ще са на минус.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
В съпротива Българска социалистическа партия се върна към концепцията за прогресивно облагане

Социалистите показаха различен бюджет за 2018 година
23 окт 2017
Минималните прагове се подвигат приблизително с съвсем 7%

Осигуровките нарастват с един процентен пункт. Работещите ще получават по-малко, когато са заболели
19 окт 2017
Мнения Daily: Чака ли ни бюджетна изненада през декември?

И още: Австрийският " анти-Меркел "
15 окт 2017
За кого се подвигат заплатите

Държавата възнамерява следващата година да усили разноските за личен състав със 700 млн. лева, които ще отидат най-вече за учители, военни и служители на реда
13 окт 2017 Бюджетът не се разграничава доста от миналогодишния, тъй като липсват промени.През 2018 година страната още веднъж ще разполага с доста пари: възнамерява да похарчи с над 2.55 милиарда лева повече по отношение на заложеното за тази година или общо над 39 милиарда лева От тях 1.1 милиарда лева даже няма да ги е събрала и ще са недостиг. Това излиза наяве от плана на Бюджет за 2018 година, оповестен на уеб страницата на Министерство на финансите. Промяната в резюме е: нарастване на заплати в публичния бранш, за опазване на здравето и за обществени заплащания и пенсии.

Извън тях бюджетът не се разграничава доста от миналогодишния, ненапълно и тъй като липсват промени в обществените системи. Голяма част от неслучилите се огромни планове през тази година като автомагистрала " Струма ", жп инфраструктура, военни покупко-продажби и част от еврофондовете, се трансферират за 2018 година Това ненапълно може да изясни и за какво макар, че ръководеното от Владислав Горанов ведомство чака тази година бюджетът да е уравновесен, следващата година още веднъж се залага касов недостиг от 1% от Брутният вътрешен продукт. И то във времена, в които се чака стопанската система да пораства над капацитета си, а пазарът на труда се възвръща до предкризисните си равнища. За 2018 година страната залага 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт, движен главно от повече ползване.
Откъде идват приходите

През идната година страната възнамерява да събере с 3 милиарда лева повече по отношение на проекта за предходната година или общо 38.3 милиарда лева, което е 36.2% от упования Брутният вътрешен продукт. Основно – поради увеличени приходи от налози и осигуровки. Двете огромни пера, които порастват с по към 1 милиарда лева са Данък добавена стойност и осигурителни вноски. Постъпленията от косвения налог се усилват поради упованията за растеж на цените на горива, метали и храни, повече ползване на семействата, нарастването на акцизите на цигарите (108 млн. лева от тази мярка).
Възстановяването на пазара на труда и растежът на заплатите пък оказват резултат върху приходите от осигуровки. От нарастването с 1 прочие пункт на вноската за фонд " Пенсия " се чакат в допълнение към 240 млн. лева Ефект ще има и от скока на минималната заплата на 510 лева, на минималните осигурителни прагове (с 3.9%), както и повдигането на пенсионната възраст с нови 2 месеца (виж карето).

Държавата още веднъж си залага и еднократен доход от 480 млн. лева от възможна концесия на летище София. В претекстовете към проектобюджета е записано, че " упованията са спортната процедура за даване на концесия да бъде открита до края на 2017 година, като до края на 2018 година да бъде подписан концесионния контракт ".

Кой получава повече

Правителството афишира за предпочитани области обучение, защита и сигурност, обществена сфера, опазване на здравето. Така следващата година Здравната каса ще получи с 400 млн. лева повече. Отделно са планувани 19.7 млн. лева за нарастване на заплатите в незабавната помощ.

Продължава и поетапното нарастване на учителските хонорари. То визира 89 хиляди педагогичен експерти. Догодина сумата, която би трябвало да покрие това и идващото покачване, нараства до 330 млн. лева Ще се въвежде и механизъм за в допълнение финансиране при работа с деца от уязвими групи, предпочитани посоки и предпазени специалности.
Министерство на финансите е планувало и повече щатни бройки за Национална агенция за приходите – 200, като го аргументира с потребност от застраховане на контролната й активност.

Министерство на защитата ще получи към този момент оповестените 100 млн. лева за нарастване на заплатите в системата. Министерство на вътрешните работи пък ще вземе с 55 млн. лева от горната страна, като по-рано този месец стана ясно, че огромна част от парите ще отидат за по-високи заплати на служителите на реда на терен. За общинските администрации са планувани 23 млн. лева повече за личен състав. Вероятно една част от тази сума е поради растежа на минималната заплата и по-високата осигуровка за фонд " Пенсии ".

Правителството залага и към 1 милиарда лева повече за обществени разноски. Половината от тях са за плануваното нарастване на пенсиите от средата на 2018 година с 3.8%. В резултат на измененията се чака междинната пенсия да доближи 363 лева

По ведомства най-голямо нарастване на разноските ще получи Министерство на образованието и науката - с 20% до 584 млн. лева Следват го финансовото ведомство, Министерство на културата и Съдебната власт (виж таблицата). Ведомството с максимален бюджет още веднъж е Министерство на вътрешните работи, което ще разполага с съвсем 1.3 милиарда лева Най-малко средства са планувани за външно, транспортното и енергийното ведомство.
(млн. лева.) " data-type= " interactive " > Ръст на заплатите за втора поредна година ще има за Агенция за обществено подкрепяне, Агенция по заетостта и Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда ", Агенция за хората с увреждания. За това са планувани 9.4 млн. лева
Расте и бюджетната дотация за НКЖИ - с 10 млн. лева до 145 млн. лева, за БДЖ остава непроменена - 175 млн. лева

Дълг – единствено от вътрешния пазар

Страната още веднъж няма да излиза на външните пазари на дълг. Догодина има заплащания общо за 1.6 милиарда лева, като до 1 милиарда лева от тях ще може да се наберат от вътрешния пазар под формата на ДЦК. Останалата част ще бъдат изплатени от фискалния запас. Той още веднъж е закрепен на 4.5 милиарда лева към края на годината.

От финансовото ведомство изясняват, че чакат към края на 2018 година държавният дълг да спадне до 23.5 милиарда лева или 22.3% от планувания Брутният вътрешен продукт. " При намаляващо съответствие на държавния дълг към прогнозния Брутният вътрешен продукт се чака към края на 2020 година дългът да възлезе на 23.8 милиарда лева (20% от БВП) ", се показва в претекстовете към проектобюджета. И още, че през интервала 2018-2020 година дълговото финансиране под формата на ДЦК се чака да бъде в границите на 1-1.2 милиарда лева годишно.
През 2018 година са планувани и усвоявания на средства по към този момент контрактувани държавни заеми. Те са за общо 500 млн. лева, като огромна част от тях са рамкови съглашения с непознати финансови институции за съфинансиране на европроекти.

В бюджета е планувана и държавна гаранция от 215 млн. лева за газовата връзка с Гърция. Какво се трансформира

- Осигурителната вноска за пенсия се усилва с 1 процентен пункт.
- Административно се подвигат минималните осигурителни прагове с 3.9%
- Минималната заплата става 510 лева
- Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица се подвига до 510 лева За 2018 г.; за 2019 година – 560 лева.; за 2020 година – 610 лева
- Минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители скача от 300 лева на 480 лева
- Продължава увеличението на възрастта за пенсия от 1 януари всяка година с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете
- Пенсиите порастват с 3.8%, като междинната ще е 363.6 лева през 2018 година
- Увеличава се компенсацията за развъждане на дете от една до две годишна възраст – от 340 на 380 лева
- Расте минималният дневен размер на компенсацията за безработица – от 7.20 на 9 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР