Финансовият министър Владислав Горанов обяви в сряда поредното отлагане на

...
Финансовият министър Владислав Горанов обяви в сряда поредното отлагане на
Коментари Харесай

Нов срок за чакалнята за еврото – рожденият ден на Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов разгласи в сряда следващото отсрочване на периода за присъединение на България към Банковия съюз на Европейски Съюз и чакалнята за еврозоната, което би трябвало да стане в един и същи ден. По думите му има реалистични шансове това да се случи до неговия рожден ден, който е 30 април.

На 29 юни 2018 година в писмо до евроинституциите българското държавно управление пое шест уговорката като изискване България да бъде призната в " чакалнята " за еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERMII). В резултат, на 12 юли 2018 година България получи политическо заричане от евролидерите да влезе в един и същи ден в ERMII и Банковия съюз на Европейски Съюз, в случай че извърши изискванията. Според графика, който тогава България сама си сложи, това трябваше да стане до юли 2019 година

Шестте условия към България са присъединение към Банковия съюз, усилване на макропруденциалния контрол, на контрола над небанковия финансов бранш, на битката с прането на пари, на ръководството на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.

Няма обаче правна норма, която да задължава страните членки или евроинституциите да спазят сделката. Решението за влизане в Банковия съюз се взема от Европейската централна банка (ЕЦБ), а за присъединение на лв. към ERMII - от страните в еврозоната, Дания, ЕЦБ и Еврокомисията.

В осъществяване на задачата през август 2018 година държавното управление утвърди проект за деяние за присъединение към Банковия съюз и ERMII, който към този момент е съвсем на 100% изпълнен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР