Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са участвали

...
Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са участвали
Коментари Харесай

Данък "Добра заплата"

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са взели участие в срещата със синдикатите.

© Велко Ангелов [.]

-Непланирано и без спор ръководещите взеха решение да усилят оптималния застрахователен предел следващата година с 15% до 3 хиляди лева

-Всяка от последните години държавното управление товари работодателите и чиновниците с нов разход - по-висок % на вноската или пък увеличени минимални заплати.

-Решението ще удари работещите в един от секторите с най-голяма добавена стойност за стопанската система - софтуерния.33% е нарастването на разхода за осигуровки на хората с приходи от 3 хиляди лева и повече за пет години

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Правителството одобри измененията в данъчните закони за следващата година

Автомобилите ще се таксуват по нова формула, отада облекчението за такса боклук за главно жилище, което не се употребява
10 окт 2018
Работодателите са срещу растежа на оптималния застрахователен предел

Според тях решението за повдигането му е популистко, взето под натиска на синдикатите и наближаващите избори
8 окт 2018
Максималният застрахователен приход се подвига внезапно до 3 хиляди лева

Таванът на пенсиите остава, само че се усилва на 1200 лева
4 окт 2018
Министър Петков чака 5.7% растеж на пенсиите следващата година

Увеличението е поради по-високите инфлация и заплати в страната
18 сеп 2018
Национална агенция за приходите не е изпълнила проекта за Данък добавена стойност през предходната година поради повече върнат налог

Едва 5.7% от събраните от организацията доходи са разследване на проверки, останалото е непринудено осъществяване
8 авг 2018 Правителството няма да увеличи налозите. Изречението е от управническата стратегия на третия кабинет " Борисов " и постоянно е повтаряно от финансовия министър Владислав Горанов.На доктрина - главните ставки фактически не са пипани от години. На процедура обаче облагането на труда пораства, само че през осигуровките. В българската реалност те мощно наподобяват налог - по-голямата част от събраното отива в бюджета на страната и се харчи на момента, постоянно съгласно усмотрението на политиците.През последните години вноските за пенсия се качиха с 2 пункта, с по 10% се усилваше минималната заплата, минималните осигурителни прагове също вървяха нагоре. Някак паралелно, въпреки и ненадейно, преди дни синдикатите оповестиха (забележете) от името на държавното управление, че оптималният застрахователен приход от следващата година ще бъде вдигнат внезапно от сегашните 2600 на 3000 лева Така спрямо преди 5 години осигурителната тежест на хората, които получават високи приходи, ще скочи с една трета, а страната ще изземе от компании и хора към 150 млн. лева повече следващата година.Освен че беше взето на мрачно, без да е съветвано с бизнеса, решението ще удари компаниите и работещите в един от секторите с най-висока добавена стойност за стопанската система - софтуерния.

Ние взехме решение, вие го съобщете

За готвеното 15% нарастване на прага се разбра от съглашение, подписано сред държавното управление и синдикатите, а текстът му стигна до медиите през КНСБ. От последвалата остра реакция на работодателските организации стана ясно, че те са били изолирани от процеса на взимане на решение, макар че то визира най-вече тях и че сходни промени нормално се разискват и с бизнеса. Според работодателите концепциите са признати в " условия на преобладаващи популистки настройки " преди изборите за европарламент и локална власт. Няма и разбор за резултата от тях.

" Не може да се вършат сходни двустранни съглашения при прокламиран тристранен разговор ", отбелязва ръководителят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Случайно или не, диалогът протича и без присъединяване на отрасловия министър Бисер Петков. На срещата с двата синдиката са били министър председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Петков обаче към този момент е единственият представител на властта, който разяснява тематиката обществено, и то механически, че мярката ще усили приходите в бюджета.Обявените планове опонират и на оповестената през април средносрочна бюджетна прогноза на държавното управление, съгласно която до 2021 година равнището на оптималния застрахователен предел няма да се трансформира. Очаквано, новината не се одобри добре даже и от част от опозицията. " Ние по принцип поддържаме концепцията да има предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство. Когато искаш да променяш налози и осигуровки - заявяваш го в предизборна акция, излизаш с тази стратегия, търсиш доверието на жителите и я реализираш ", уточни Хасан Адемов от Движение за права и свободи, който е и ръководител на обществената комисия в Народното събрание.

Защо се прави Максималният застрахователен предел е смислово привързан с размера на оптималната пенсия. Преди седмица стана ясно, че записаното още преди години в нормативната уредба отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019 година, няма да се случи. Вместо да падне, таванът се подвига - от сегашните 910 лева на 1200 лева Така съотношението сред оптималния застрахователен приход и оптималната пенсия ще се усили от сегашните 35 на 40%.Това е едната евентуална причина за хода с осигуровките. Така ръководещите си подсигуряват в допълнение едни 150 млн. лева, с които могат да понесат повдигането на тавана на пенсиите, съгласно осведомен източник. Дори ще останат пари за още преразпределение.Краткосрочно властта печели благосклонностите на към 43 хиляди души, чиито хонорари за напреднала възраст ще се вдигнат. В дълготраен проект обаче сходно решение подкопава така и така нежното доверие в пенсионната система, тъй като ускорява чувството, че даже и да плащаш високи осигуровки, какъв брой тъкмо ще вземеш, откакто се пенсионираш, ще зависи от волята на ръководещите към съответния миг. За тази година да вземем за пример разноските за пенсии са планувани на близо 9.5 милиарда лева, като 4.2 милиарда лева от тях идват като доплащане от страната и действително са от други налози.Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система изрича и друга теза - че натискът за повдигане на тавана на пенсиите идва от силовите ведомства. " Има хора, които изчакват да падне или да се вдигне таванът, с цел да се пенсионират с по-висока пенсия, защото това може да се случи единствено за новоотпуснатите пенсии ", показва той.

Ефектът на лавината

Мярката ще засегне към 130 хиляди души, които по данни на Националната организация за приходите през 2017 година са заявили приходи над 2600 лева на месец (виж таблицата). Спрямо общия брой на заетите в стопанската система цифрата е относително малко, само че множеството от тези хора работят в секторите на осведомителните технологии, добивната промишленост, банки и финанси, химическата индустрия. Т.е. в компании, които генерират висока стойност за стопанската система. Не инцидентно с писмо до премиера, финансовия министър и ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание след работодателите излязоха и пет организации от IT бранша.

" Изненадани сме, че в години с бюджетен остатък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се влага в увеличение на техния брой посредством вложения в просветителната система за подготовка на повече експерти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ бранша освен се покачва потреблението, което е главен мотор на растежа в последните години ", се показва в позицията на бранша. Според организациите наранени от смяната ще са близо 148 хиляди души, от които една трета са заети в IT бранша (виж изчисленията).
При 3 хиляди лева брутно заплащане повдигането на осигурителния предел усилва разхода за осигуровки през 2019 година по отношение на тази година със 130 лева, или с над 15% на месец (виж графиката). За пет години обратно растежът е с 33%, като значително " изяжда " нарастването на приходите от бумтящия пазар на труда.

" Фактът, че смяната се случва малко изненадващо и преждевременно, е леко противен - може да докара опасности с неконкурентоспособност и понижени вложения в човешки капитал в значително от фирмите, които работят в условия на световна конкурентна среда и сериозна конкуренция в пазара на труда ", споделя Пламен Цеков, изпълнителен шеф на " Скейл Фокус ". Той изяснява, че в софтуерните компании заплатите са доста огромно перо, като доминират тези, които са над оптималния предел. " По доста груби сметки, в нашата компания резултатът ще е близо 1% от цялостния оборот, или сред 1.5-2% от упования разход за труд и осигуровки ", прибавя Цеков.

Според петте организации от IT бранша има действителна заплаха от отлив на висококвалифицирани експерти, който поради съществуващия недостиг на фрагменти, не би могъл да бъде обезщетен. " Естествено, след отлива на експерти ще ги последват и фирмите, които ще подхващат дейни дейности по преразпределение на своите разноски за заплати посредством наемане на повече хора в зони с по-добри стопански условия – да вземем за пример свободните стопански зони край Скопие и Ниш ", се показва в писмото им до ръководещите.

Има ли опция

Ако тактично пренебрегнем потребността от магическата думичка " промяна " на пенсионната система, има няколко други други възможности, които бизнесът и специалисти оферират като други възможности, вместо да се усилва осигурителната тежест върху труда. " Няма потребност за поредна година при добре разрастваща се стопанска система и добър бюджет да товарим работещите ", отбелязва Петър Ганев, който не вижда причина таванът да се подвига с 400 лева, в случай че предишни години покачването е било два пъти по-малко.

Според Велев оптималните пенсии могат да се усилят и без да се покачва таванът на осигурителния приход, като се вдигне съотношението сред двете величини от 40% на 45% или 50%, а спомагателните средства за бюджета да дойдат от растежа на стопанската система и нейното изсветляване.Финансовият министър се опита да успокои температурата по тематиката с " дебатът следва ". Според източници от ръководещите обаче мачът е по-скоро свирен. Нищо че е дадено друго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР