Финансовият министър очаква до средата на следващата година България да

...
Финансовият министър очаква до средата на следващата година България да
Коментари Харесай

България се очаква да покрие всички критерии за еврозоната до средата на 2024. г

Финансовият министър чака доникъде на идната година България да е покрила всички условия за присъединение към еврозоната.

Това съобщи Асен Василев след работна среща в Народното събрание сред него, вицепремиера Мария Габриел, водача на ГЕРБ Бойко Борисов, премиера и представители на парламентарните комисии по външна политика и за еврозоната.

" Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. Инфлацията в България значително е импорт, защото идва по линия на храни и енергоизточници. Цените започнаха да падат, както е и на интернационалните пазари. Очакваме в границите на юни-юли следващата година, когато ще излезе конвергентният отчет, да сме покрили и този оставащ аршин ", сподели Василев.

Целта на държавното управление е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година.

Според маахстихтските критерии инфлацията на кандидат-членката за влизане в еврозоната не би трябвало да надвишава с 1.5% годишната инфлация на трите страни с най-нисък подобен индикатор от еврозоната.

Василев разгласи още, че до края на годината се чака бюджетен недостиг от 2.5% от брутния вътрешен артикул.

" Остава един милиард лв., с които можем да си помогнем за плановете на общините, " сподели още министърът.

Другата съществена тематика на диалозите в Народното събрание е била присъединението на България към Шенген, откакто по-рано в четвъртък стана ясно, че след дълги и комплицирани договаряния Австрия е съгласна да допусне България и Румъния в Шенгенското пространство през 2024 година, само че единствено със своите въздушни и морски граници.

" Ние сме в особена обстановка. Когато се успокои мигрантската вълна, тогава ще паднат границите. Австрия е дала знак за въздушни и морски граници. Преговаря се за решението по какъв начин да формулираме сухопътни граници, " уточни след срещата министър председателят Николай Денков.

Финансовият министър съобщи във връзка с Шенген, че цялостният резултат няма да бъде реализиран, в случай че не се отворят и сухопътните граници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР