Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024 на

...
Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024 на
Коментари Харесай

Василев представи проекта на Бюджет 2024: Заплати, пенсии, инфлация ВИДЕО

Финансовият министър Асен Василев показа параметрите на Бюджет 2024 на специфична конференция пред медиите. 

" Бюджетът ще бъде оповестен през днешния ден, в края на деня, след което предстоят редица разисквания, междуведомствено координиране, разискване с потическите партии във вторник, разискване на Националния съвет за тристранно съдействие, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в Народното събрание, чакаме това да се случи на 22 ноември ", изясни поредните стъпки министър Василев. 

Предвиден е БВП (БВП) от 205.8 милиарда лв., което включва растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.2% и междинна годишна инфлация от 4.8%. 

" Очакваме инфлацията в края на 2024 година да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се чака да остане почти на същите равнища, като % от Брутният вътрешен продукт, или 23.8% ", добави той. 

Министър изясни, че бюджетът за следващата година включва общо доходи от 77.6 милиарда лв. и общо разноски от 83.8 млрд.лева.

Той показа няколко съществени детайла, които са заложени в бюджета, отвън общата макроикономическа рамка:

- усилва се минималната работна заплата и минималният застрахователен приход от 780 лв. на 933 лв. (50% от междинната работна заплата за предходната година);

- заложени са рекордни вложения от над 12 милиарда лв. финансови разходи;

- заложено е нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 11%.

Очаквайте още детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР