Финансовият министър Асен Василев отново влезе в директен сблъсък с

...
Финансовият министър Асен Василев отново влезе в директен сблъсък с
Коментари Харесай

Бюджет 2022 скара бивш и настоящ финансов министър. Василев ...

Финансовият министър Асен Василев още веднъж влезе в пряк конфликт с опозицията от ГЕРБ в отбрана както на оферти от него Бюджет 2022, по този начин и на новата, по-експанзивна фискална политика, която счита да води обединението към " Продължаваме промяната ". Шести час не престават дебатите в Народното събрание по разглеждането на първо четене на първия държавен бюджет на новата власт. Около 14 ч. атмосферата се разгорещи, откакто Асен Василев и някогашният финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев застанаха един до различен на парламентарната естрада и влязоха в директна замяна на реплики пред депутатите.

В центъра на конфликта бе разногласието за философията на бюджетната политика – дали да продължи поддържаната 25 години строга финансова дисциплинираност или да се премине към умерени дефицити, които да се влагат в стопански напредък.

" Валутният ръб заложи като полезност консервативната фискална политика. Ние няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, който въплъщава неправилна философия, политика и техника на бюджетното обмисляне ", стартира Ананиев.

" Г-н Ананиев, толкоз ясно очертахте разликата във философията на икономическата политика, която вие сте провеждали, и тази, която ние считаме да организираме, че не бих могъл да го направя по-добре ", отвърна Василев.

По негово мнение валутният ръб е натрапен, тъй като България в действителност е претърпяла тежка рецесия през 1996-1997 година и по това време е била нужна дисциплинираност, тъй като политиците са се оказали неспобни да се оправят с провеждането на парична политика.

Според Василев обаче е необяснимо за какво остарялата политика на ограничавания продължава и след присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година, когато страната е с невисок дълг и остатъци.

" Тогава продължихте със остарялото – не инвестирахте в хора, не инвестирахте в инфраструктура, не намалихте държавната администрация, и резултатът от всичко това е, че 500 000 българи напуснаха страната и отидоха в страни, които са по-продуктивни и с по-високи приходи ", сподели Василев. Той се зарече, че този метод няма по какъв начин да продължи.

" Няма да се примирим с обстоятелството, че сме небогати и ще си останем небогати вечно. Това свърши ", акцентира Василев, което повдигна настроението в залата.

" Този министър (Асен Василев, б. р.) прави обществен опит, а вие му се радвате като дребните деца в детската градина ", отвърна Ананиев, като се обърна към народните представители от " Продължаваме промяната ".

Впоследствие Ананиев даде дума на депутатите, че всеки месец, незабавно след публикуването на месечния бюлетин за осъществяването на бюджета от Министерството на финансите, ще внася парламентарен въпрос до Асен Василев, с цел да го пита по какъв начин върви осъществяването на " гениалната " му капиталова стратегия за 8.2 милиарда лева

Според ГЕРБ тази стратегия, която се разчита да е главният мотор на растежа през 2022 година, е неизпълнима, тъй като опитът е посочил, че изпълняването на плановете на процедура не е толкоз елементарно, колкото звучи.

" Г-н Ананиев, прав сте да се страхувате, тъй като в случай че вложенията са на петорни цени, в случай че от тях се краде, в случай че купуваме лапми по 5000 лева вместо по 1000 лева, това в действителност би бил неприятен бюджет ", отвърна Василев във връзка рецензиите, че огромна част от инфраструктурните планове е доста евентуално да не се случат тази година.
Свързани вести НА ЖИВО Бюджет 2022: Харчим повече, в сравнение с изкарваме
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР