Финансовият министър Асен Василев настоява енергийният министър Румен Радев да

...
Финансовият министър Асен Василев настоява енергийният министър Румен Радев да
Коментари Харесай

Асен Василев се огледа в парите на БЕХ, видя 1 милиард за хазната

Финансовият министър Асен Василев упорства енергийният министър Румен Радев да изиска от " Българския енергиен холдинг "  да усили счетоводната си облага за 2022 година с 1 милиарда лева, които да бъдат преведени в бюджета като дял и налог върху облагата.

Това излиза наяве от писмо на Асен Василев до Румен Радев от 13 юни, оповестява " Медияпул ". 

Във вторник финансовият министър разгласи, че една от ограниченията за стесняване на бюджетния дефицит от 6.4% на 2.5% (на касова основа) ще бъде въвеждане на условие за разпределение на 100% от дивидента на държавните предприятия в изгода на страната вместо 50%, както оферираше служебното правителство със свое решение от април 2023 година С новата мярка в бюджета би трябвало да влязат допълнителни 780 млн. лева

Идеята за събиране на 100% от дивидента на държавните компании беше обсъждана и от служебното държавно управление, само че след това бе отхвърлена поради висок риск от проблеми.  " Доколкото над 90% от упования дял за страната е от " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), е регистрирано предпочитано мнението на Министерството на енергетиката, според което отчисления в размер над 50% от размера на облагата слага под риск поддържането на енергийните мощности от държавните енергийни сдружения в редовност, застрашава енергийната и национална сигурност, както и сигурността на доставките на енергийни запаси и не на последно място ще ограничи достъпа на сдруженията от Групата на БЕХ до външно финансиране, което е належащо за реализация на капиталовите им стратегии и идно заплащане на главниците по издадените от БЕХ облигационни излъчвания ", заяви през април екипът на тогавашният министър Росица Велкова.

Асен Василев обаче следва друга политика.

В писмото си до Радев от 13 юни той написа, че досега " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) е внесъл 291 млн. лева дивидент за 2022 година Според него обаче тази сума е  " доста под разчетената в бюджета ". " Това се дължи главно на начислени обезценки от страна на БЕХ, които са понижили облагата по предварителния му финансов доклад с 1 милиарда лева, за който риск бе осведомен и служебният министър на енергетиката, само че без резултат ", пише Василев.

Затова той упорства министър Радев като принципал на БЕХ да анулира решението на служебния енергиен министър за одобрение на годишния финансов доклад на холдинга и годишния доклад за активността, както и решението за разпределение на облагата за 2022 година Василев упорства още за взимане на решение за  " неначисляване на обезценки за финансовата 2022 година "  и показване на ГФО за 2022 година за нова легализация от регистриран инспектор. След това от БЕХ се очаква да поправя и данните за облагата си пред НАП за данъчни цели до 30 юни тази година.

Mediapool към момента няма отговор от МФ на изпратени въпроси по тематиката, само че в отговор на питане на бТВ по време на брифинг във вторник Асен Василев съобщи, че няма право да желае нищо от БЕХ.  " Това, което е в планувано от БЕХ в плана на бюджет, е това, което беше заложено от служебния кабинет – да се събере 100% от дивидента по размер и по оценка на служебния кабинет. Това, което съм изискал от Агенция за държавна финансова ревизия, е да влезе във всички сдружения, които отчисляват дял и да ревизира счетоводната политика, че дава отговор на българските и интернационалните стандарти ", каза Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР