Финансовият министър Асен Василев написа нов закон за БНБ, който

...
Финансовият министър Асен Василев написа нов закон за БНБ, който
Коментари Харесай

Асен Василев написа нов закон за БНБ: Излизаме от валутния борд, след като приемем еврото

Финансовият министър Асен Василев написа нов закон за Българска народна банка, който е качен на уеб страницата на министерството за публично разискване. Проектозаконът е едно от изискванията за приемането на България в еврозоната. От него излиза наяве, че ще излезем от валутния ръб сега, в който приемем единната европейска валута. Паричният съвет бе открит през 1997 година

Две са най-важните промени, които ще бъдат въведени с него.

Първият е правилото на институционалната самостоятелност.

На управлението на централната ни банка ще бъде категорично неразрешено да желае или приема каквито и да било инструкции, както от институциите или органите на Европейски Съюз, по този начин и от някое държавно управление на страна членка или от който и да било различен орган. Законова отговорност със съответните санкции ще носят и институции, органи или служби пробват да оказват въздействие върху тези членове на органите на НЦБ за взимане на решения.

Централната банка, за решенията на която нейните управителни органи носят цялостната отговорност, допуска доклад пред Народното събрание. Законът удължава този период до 30 юни идната година.

Новият закон дефинира нова роля на шефа на централната банка - той ще управлява банката, ще взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз и ще я съставлява както на открито, по този начин и пред националните органи.

Новият закон резервира трите съществени ръководства в банката „ Емисионно ", „ Банково " и „ Банков контрол ". „ Емисионно " ръководство ще продължи да ръководи паричното обращение и ръководството на аварийните активи на банката. Подуправителят на това ръководство обаче няма да взе участие при формулирането на паричната политика на ЕЦБ - тази значима функционалност към този момент е поверена на шефа на Българска народна банка, доколкото той става член на УС на ЕЦБ.

Ключовото ръководство „ Банков контрол " резервира функционалността си по практикуване на контрол върху банковата система, да управлява операторите на платежни системи, доставчиците на платежни услуги и издателите на електронни пари, както и за даването на незабавна поддръжка за обезпечаване на ликвидност на банки, която замества досегашната функционалност на заемодател от последна инстанция.

С новия закон се планува фрапантно стягане на режима за класифицирана информация, тъй като управлението на централната ни банка към този момент ще има достъп до всички въпроси за евробанкнотите и евромонетите, в това число ограничения за отбрана, ред за даване, превозване е обект на наредба в правото на Европейски Съюз и не може да се преглежда като информация на Българска народна банка или Република България.

За да се подсигурява, законът вкарва строги условия към чиновниците, които ще имат достъп до тази информация: не може да бъде чиновник на Българска народна банка лице, което е депутат или общински консултант, заема управителна или контролна служба на национално ниво в политическа партия, едноличен търговец, безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, шеф, търговски прокурист, търговски представител, пълномощник, търговски медиатор, ликвидатор или синдик, член на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация, както и лице, което е в избрана връзка с поднадзорно лице.

Новият закон за Българска народна банка урежда статута на еврото като парична единица, установяване на дизайна на национална страна на разменните евромонети, стартиране и изваждане от обращение, подмяна, обмяна и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети. В него е написано, че от датата на участието ни публична валута става еврото. Паричната единица е едно евро. Едно евро се разделя на 100 цента.

Законът дава права на монетния ни двор да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед. Колекционерските евромонети остават законно платежно средство единствено в България. Решенията за дизайна на националната страна на разменните и възпоменателни евромонети, които емитира, както и дизайна, номиналната стойност и техническите характерности на колекционерските евромонети,както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение евробанкноти и евромонети, и опазването и унищожаването на негодни или извадени от обращение евробанкноти и евромонети.

Въвеждането на еврото като публична парична единица ще докара до промени в събирането, обработката и разпространяването на формалната статистическа информация, съставяна от Българска народна банка, които в детайли са разказани в закона.

Българската национална банка продължава да работи като фискален сътрудник и депозитар на страната въз основа на подписани контракти и при пазарни условия и цени на услугите.

Надзорът над финансовите институции не се трансформира значително, тъй като Българска народна банка към този момент е част от Единния контролен механизъм от 1 октомври 2020 година консолидиран контрол. Той обаче става консолидиран- т.е. двоен – и от ЕЦБ и от Българска народна банка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР